Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräksäsongen är här

Vinterkräksjukan kan nå rekordnivåer i år. Tre avdelningar på Falu lasarettet är redan drabbade.

– Det känns som att det blir mer och mer, säger Anders Lindgren, chef för landstingets smittskyddsenhet.

Annons

Antalet som insjuknar i vinterkräksjuka ökar brant varje vecka.
Första veckan på året smittades mer än dubbelt så många i Sverige som samma period förra året. Enligt Smittskyddsinstitutet liknar utvecklingen rekordvintern 2010/2011.

Tre avdelningar på Falu lasarett är för tillfället drabbade av vinterkräksjukan. Två medicin- och en infektionsavdelning.
– Är det mycket vinterkräksjuka på lasarettet som det är nu så är det mycket ute i samhället också, säger Anders Lindgren.
Anders Lindgren säger att både patienter och personal har smittats.
Lasarettet har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen.

Drabbade patienter isoleras på sina rum och hålls avskilda två dagar efter att de är friska.
Anders Lindgren säger att sjukdomen är så pass smittsam att om den finns ute i samhället så kommer den förr eller senare till lasarettet.

– Går det att hålla sig hemma är det bäst. Äldre och i övrigt sjuka kan bli allvarligt sjuka. De måste söka sjukvård så att de får dropp, säger han.
Smittskyddsinstitutet började mäta antalet diagnostiserade fall av vinterkräksjuka 2003. I mars 2011 uppmättes den högsta siffra hitils för en enskild vecka. Antalet smittade per vecka brukar nå sin topp veckorna kring sportlovet.

Erik Jerdén
fakta
Vinterkräksjukan
Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Den går över av sig själv efter ett par dagar.
Om du blir smittad är det viktigt att vara hemma minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri. Annars riskerar du att smitta andra.
Minska risken för att smittas av vinterkräksjukan genom att:
4 Alltid tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök.
4 Använda flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många är samlade, till exempel skolor och arbetsplatser.
4 Undvika att äta av bufféer där många personer kommer i kontakt med maten.
Undvika att besöka magsjuka personer.
Källa: Stockholms läns landsting