Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krångligt att lämna in sina spelsystem

Sverige är fantastiskt! Eller?
Frågar ni Bosse Gathu och Monica Östergren i Rättvik väljer de troligen det sistnämnda.
Brev som de fått från Svenska Spel och Lotteriinspektionen har med saken att göra.

– Det som vi byggt upp och som fungerat tio försvåras nu, säger de.
För snart två veckor sedan fick de brev från dessa inrättningar där skärpning anbefalldes efter att brister upptäckts.
Verksamheten i lokalerna drivs, för att det ska vara korrekt, i två olika bolag. Det spelande som kritiseras finns i en del av lokalen som är avgränsad av en vägg med tillhörande dörr, som numera är låst.

I den större delen av lokalen är det servering av mat och dryck, den sistnämnda alkoholhaltig en del av öppettiderna i enlighet med tillståndet som beviljats. Där finns även Vegas-automater från Svenska Spel. På andra sidan väggen och den låsta dörren, erbjuds spel som Oddset, Stryktips och V75.
På lördagar brukar många komma, sätta sig tillrätta – inte sällan med barn i sällskap – och göra något lämpligt spelsystem ihop.
– En väldigt social grej, påpekar Monica Östergren.

Efter kontrollanters besök har möjligheten försvårats.
Nu måste spelsugna ut genom serveringslokalens ytterdörr, gå tre-fyra meter, och in genom en annan ytterdörr för att lämna in systemen.
Bosse Gathu tror sig veta när kontrollen inträffade, den dag när två kontrollanter kom in med var sin öl i handen.
– Jag sa då att de inte fick komma in i lokalen med ölen.

Breven från Svenska Spel och Lotteriinspektionen sa däremot någonting annat; att kontrollanterna utan att bli tillsagda kunde gå in med sina öl i spellokalen.
Både Bosse Gathu och de övriga som servar kunderna i de båda lokalerna känner till reglerna. Inga berusande drycker där spel på exempelvis V75 och Oddset lämnas in. Därför hålls nu direktdörren alltså låst tills vidare.

Den tidigare ordningen har inte hemlighållits. Alla berörda beslutsinstanser har informerats och fått kontrollera det som fungerat bra under tio år.
– Inte minst de som bor i Rättvik vet vilka regler som gäller och följer dem.

De två näringsidkarna påpekar även det motsägelsefulla i spellagstiftningen i Sverige.
– För att överhuvudtaget få tillstånd att ha Vegas-automater måste man också ha serveringstillstånd, säger Monica Östergren.
Vid Lotteriinspektionen har ansvariga de senaste dagarna en del ansvariga gått på julledighet.

My Hamrén, pressinformatör hos Lotteriinspektionen, kände inte till ärendets detaljer, men hjälpte i alla fall till att räta ut något frågetecken, exempelvis alkoholkravet i samband med Vegas-automater.
– Det har att göra med att stället redan har tillsyn med hjälp av kommunen, som då även kan kontrollera att det fungerar med spel.

Brukar era kontrollanter köpa öl under arbetstid?
– Det vet jag faktiskt inte.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se