Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver att Trafikverket bygger avkörningsfil

Annons


- Det är åt helvete! Det säger Jan Andersson om säkerheten i korsningen riksväg 70 - Garpenbergsvägen vid Saxbo.
Han liksom Birgitt Broström är upprörda över att det numer saknas en avkörningsfil för de som kommer söderifrån och ska svänga av riksvägen.
De kommer nu att uppvakta Trafikverket för att få en bättre avkörningsfil och en påfart.

Måndagens tragiska olycka längs riksväg 70 vid Saxbo strax norr om Avesta har fått ortsborna att reagera. De menar på att olyckan kunnat få ett annorlunda förlopp om det funnits en avfart in till Garpenbergsvägen.
- Folk är fly förbannade, säger Jan Andersson som själv bor utmed Garpenbergsvägen.
Den avkörningsfil som tidigare fanns försvann i samband med att riksvägen byggdes om och korsningen riksväg 70 - Garpenbergsvägen flyttades några 100-tal meter norrut.
I stället för en separat fil för de som ska svänga av riksvägen har vägen gjorts enfilig och smal. Trafik som kommer söderifrån och ska svänga in på Garpenbergsvägen tvingas bromsa in från 90 km/tim till 30 km/tim i samma körfält som övrig trafik. Något som enligt såväl Birgitt Broström som Jan Andersson gör att det finns risk för fler olyckor i korsningen.
- Det skulle vara ganska enkelt avhjälp, säger Jan Andersson.
Det de efterlyser är att Trafikverket låter bygga en bättre avkörningsfil för att höja säkerheten i korsningen.
De ifrågasätter även vitsen med flytten av korsningen. Den gamla korsningen fungerade bra och där fanns såväl belysning som avkörningsfil.
Birgitt Broström håller på att författa en skrivelse till Trafikverket där hon kräver att det byggs både en bättre avkörningsfil och påfart.
- Vårt sunda förnuft säger att rymliga av- och påfarter ger större säkerhet, skriver hon bland annat.
Och Birgitt Broström säger att som situationen nu blivit finns en oro varje gång de kommer söderifrån och ska svänga av riksvägen; ska bakomvarande trafik se blinkers och bromsljus.
Redan i samband med att riksvägen byggdes om och korsningen flyttades en bit norrut var hon i kontakt med de som utförde bygget. Det besked Birgitt Broström då fick var att de kunde bygga en avkörningsfil men att Trafikverket bestämt att det inte skulle vara någon speciell avfart. Motivet till att avkörningsfil togs bort var att de som stod på Garpenbergsvägen i färd med att köra ut på riksvägen kunde missa att se om det kom någon bil söderifrån om en annan bil var på väg att svänga in mot Garpenberg.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 07-55 092 55
mikael.eriksson@daladem.se