Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver fängelse för före detta Söderbärkebo

Riksåklagarämbetet vill se en skärpning av straffen för varumärkesbrott och överklagar därför en dom i Svea hovrätt mot en tidigare Söderbärkebo till Högsta domstolen.

Mannen, en företagare i 50-årsåldern, var tidigare skriven på en adress i Söderbärketrakten men är enligt Skatteverket sedan maj i år skriven i Estland.
Han dömdes i januari till ett års fängelse av Stockholms tingsrätt för brott mot varumärkeslagen.

Enligt rätten var det styrkt att hans företag importerat ett stort antal piratkopierade rull- och kullager och använt varumärken som kan förväxlas med de SKF använder.
I straffet ingick också ett skadestånd till SKF på 600 000 kronor. Han dömdes också betala rättegångs- och advokatkostnader och fick dessutom fem års näringsförbud.
Men när målet nådde Svea hovrätt mildrades domen till 70 dagsböter på totalt 7 000 kronor.

Skadeståndet till SKF sänktes med 50 000 kronor och näringsförbundet sattes till tre istället för fem år.
Men hos Riksåklagaren anser man att den förre Söderbärkebon kom för lindrigt undan och vill att Högsta domstolen ska skärpa straffet till fängelse.
– Det finns anledning att se särskilt strängt på varumärkesintrång, som gäller piratkopierade lagerprodukter eller liknande. (...) Straffvärdet för den här aktuella brottsligheten bör ligga på åtminstone ett års fängelse, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i ett pressmeddelande.
Hon fortsätter:

– Varumärkesförfalskning och pirattillverkning ökar och innebär stora problem för såväl samhället som för enskilda konsumenter, särskilt när, som i detta fall, hälsa och säkerhet kan äventyras.
– För en mer enhetlig rättstillämpning när det gäller att bestämma påföljd för varumärkesintrång vore det mycket betydelsefullt med vägledande uttalanden av Högsta domstolen, avslutar vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Torbjörn Svensson/DT