Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krematoriet planeras öppna

I mars 1999 stängdes krematoriet på Norra Griftegården i Kvarnsveden. Nu planeras för en öppning igen.

Den sista oktober 1995 invigdes Uppståndelsekapellet i Kvarnsveden. Samtidigt togs krematoriet i bruk och kom att användas till mars 1999.

Då beslöt Stora Tuna och Torsångs kyrkliga samfällighet att köpa krematorietjänst av Falu kyrkliga samfällighet.

Stängningen av den här verksamheten 1999 gjordes för att kremationerna skulle genomföras på miljömässigt bästa sätt med godkänd rökgasrening. Nu avser Svenska kyrkan i Borlänge att återuppta krematorieverksamheten igen.

– Ännu är ingenting beslutat och klart, säger enhetschef Erik Belin och framhåller att det först blir ett samråd.

Först ska en ansökan skickas in till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Den kommer att avse återupptagande av krematorieverksamhet samt installation av ny krematorieteknisk utrustning omfattande ny krematorieugn och rökgasrening på Norra griftegården i Kvarnsveden.

Ansökan kommer att omfatta 1500 kremationer som högsta antal per år.

Alla boende inom 300 meter har skriftligen fått information. Den som har synpunkter ska senast den 13 september lämna in dessa till Svenska kyrkan i Borlänge.

Begravningsverksamheten i Falun och Borlänge har vid överläggningar kommit fram till att det är ett bra ­alternativ för en fungerande krematorieverksamhet.

Om verksamheten nu startas upp i Borlänge kan detta leda till ett samarbete och täcka upp för varandra vid semester och andra driftstopp.

En förändring i begravningslagen 2012 innebär att tiden mellan dödsfall och kremering halveras och tiden är nu en månad.

Detta har medfört att Falu krematorium haft svårt att klara den tiden.

Avståndet till närmaste villatomt är i dag 165 meter. Öster och nordost om griftegården finns en stor tomt där 36 villatomter planeras. Då kommer avståndet till närmaste villatomt att vara cirka 120 meter.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se