Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kretskort stoppade flygen på Arlanda
Flygstoppet på Arlanda drabbade såväl det ordinarie systemet för kommunikation mellan flygledartornet och planen som reservsystem.
– Det är i alla fall väldigt ovanligt att något sådant här inträffar, sa Sofia Bergström Luftfartsverket, till TT vid 10:30-tiden på lördagsförmiddagen.
Det var då inte känt när trafiken kunde komma igång igen.

Vid tolvtiden rapporterades det om att flygplanen, ett i taget, tilläts landa på flygplatsen. Ytterligare ett par timmar senare började landningarna nå mer normala nivåer. Då hade felet både upptäckts och åtgärdats. Det var ett kretskort som falerade och byttes ut.
Under tiden som start- och landningsförbud rådde omdirigerades eller, som nämnts, tilläts flygplanen att landa ett åt gången.
Flygbolaget SAS räknade tidigt under lördagen inte med att några flyg skulle ställas in. Däremot Malin Selander, vid SAS-presstjänsten, enligt en intervju med TT.

Någon reguljär trafik mellan Dalaflygets flygplatser i Borlänge respektive Mora drabbades inte av de tekniska problemen på Arlanda.
Tur i oturen för Luftfartsverket och flygplatsägaren Swedavia var att lördagar inte är någon stor resdag.