Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigsminnen om Red Dog i Rättvik

Orebygdens SPF mindes andra världskriget i samband med sitt månadsmöte. Författaren och föreläsaren Jan-Olov Nilsson från Falkenberg bjöd på en dramatisk resa av flygarna i gruppen Red Dog – namnet kommer från gruppens hund som följde med dem som maskot.

RÄTTVIK
Det var 17–18-åriga pojkar som värvats och som såg en möjlighet att försörja sig som flygare.
Pensionärerna fick vara med om en dramatisk resa där flygarna blev beskjutna av Tyskarna efter ett uppdrag utanför Hamburg och lyckades att med nöd och näppe nödlanda i södra Sverige. De visste då inte själva att de var i Sverige men förstod att de i alla fall inte var i Tyskland med tanke på det språk som innevånarna använde.

Så småningom placerades de i Rättvik där många bodde på Lerdalshöjden.
Självklart satte de sin prägel på Rättvik, dels för att de hade mycket pengar (de kunde ha upp till 2000 kr/mån, vilket var mycket pengar 1945), dels för att de införde olika amerikanska aktiviteter som tex basket. Och inte att glömma de svenska flickor som var mycket attraherade av flygarna. En del knöt många livslånga band.

Det gamla fiket Klingbergs var ett kärt samlingsställe för flygarna där de njöt av fantastisk bakverk som en stor kontrast till vad armen kunde bjuda på.
Hela berättelsen knöts samman med att Nilsson visade en del viktiga ”prylar” som hade samband med flygarna och dessutom autentisk musik ur en gammaldags radioapparat vilket gjorde att pensionärerna verkligen fick återuppleva andra världskrigets slut.

Ore Durspelare underhöll som vanligt de 90 närvarande med sin uppskattade musik.