Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris för bisamhällena om det dåliga vädret fortsätter

Den osedvanligt kalla och regniga försommaren har slagit hårt mot sårbara bisamhällen och risken att årets honungsproduktion kan bli riktigt dålig är överhängande.
– Det står och faller mer eller mindre med de kommande 10 dagarna, säger Matts Olsson, biodlare i Bergnäs utanför Borlänge. Läget är farligt nära nu.

Problemet är också att bina inte hittar tillräckligt med nektar och pollen i det dåliga vädret och kraftigt försenad blomning. I försvagade bisamhällen kan bina helt enkelt svälta ihjäl om inte biodlaren är på tå och kontinuerligt stödfodrar med sockervatten.

– Visserligen är blomningen sen, men det kan gå vägen iallafall om bara vädret hinner stabiliseras, menar Matts Olsson. Så än har jag inte gett upp hoppet.

Säsongen är kort och explosiv. Blommande favoritsorterna maskros, hallon, vitklöver och rallarros producerar livsnödvändig nektar och pollen för hela bisamhället med larver och en drottning som lägger upp till 2000 ägg om dagen.

Matts Olsson är landets nordligaste professionella biodlare i inlandet. Med närmare nio miljoner bin i drygt 150 bisamhällen placerade på ett tiotal platser inom Borlänge kommun skördar han årligen ungefär sex ton honung.

Det hela började med en intresseanmälan om en biodlarkurs för 30 år sedan och som senare utvecklades till en bisyssla på hobbybasis. I dag är han framgångsrik och passionerad biodlare på heltid.

– Ändå är det inte regn och kyla jag fruktar mest - det är varroakvalstret, säger Matts Olsson. Den är ett ständigt återkommande bekymmer som vi måste bekämpa varje vår. Kvalstret parasiterar på bin i larvstadiet tills biet dör. Den här typen av eländig vår och försommar upplevde vi för 25 år sedan. Den gången gick det bra - det skall det göra nu också.