Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristet och kort med Carola

Carola & Lugnet gospel choirVar: Lugnetkyrkan, Falun
När: Lördag 7/12 (två konserter)
Publik: 550 x 2
Betyg: 3

När Carola är huvudnamnet på en julkonsert så är lustiga upptåg och överdrivet tingeltangel inte bjudna. Här hyllas julen på det mer ursprungliga sättet. Mer kristet helt enkelt.
På många sätt är det befriande. Ett flertal av de kringresande julshowerna har julen enbart som ursäkt för att få ihop en turné, och det kan kännas krystat. Ska man hylla julen så blir det mer trovärdigt om man ta högtiden på allvar.

Det gör Carola. Både i klassiska julsånger som exempelvis "Nu tändas tusen juleljus" där hon tar sällskap av en barnkvartett, eller i mellansnack som när hon berättar om sin mamma som gick bort för tidigt.
Här handlar julen om värme, gemenskap och eftertänksamhet.

Dessutom har hon ju en av Sveriges vassaste röster, som passar som Tomten i luva i dessa sammanhang. Carola sopar mattan med de flesta Sonja Aldénorna och Jessica Anderssonskorna när det gäller att sjunga seriösa julsånger.
I några nummer backas Carola upp av Lugnet Gospel Choir, dock för få, och tillsammans med orkestern blir det stundtals ganska mäktiga gospelfester.

För min personliga del blir det väl visserligen lite väl kristet emellanåt, som till exempel när "Josef & Maria" kommer ut och är levande kuliss på scenen. Men jag är ju liksom i en kyrka. Att gnälla på den religiösa kvoten här vore som att gnälla över att publiken dricker öl på en spelning på krogen.
Däremot kan jag rent objektivt tycka att konserten känns lite innehållslös mot vad den kunde ha varit. Carola är på scenen i cirka en timme. Vi får många långa lugna låtar, men färre där Carola sjunger ut ordentligt och där man utnyttjar körens mäktiga möjligheter.

Plötsligt är konserten slut. Den hade varit mer komplett om vi fått fler storslagna nummer med lite drag i.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se