Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisk till hantering av Adelborgsmuseet

Ottilia Adelborgsmuseets framtida placering har hanterats på ett oacceptabelt sätt. De signalerna Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga och Ottilia Adelborgs vänförening fått från berörda förvaltningar.

Nu vill de ha ett möte för att få ett beslut om sommarens verksamhet.
Lena Nordesjö, ordförande för Stiftelsen Gagnefs Minnestuga, och Håkan Spännar, ordförande för Ottilia Adelborgs Vänförening, riktar i en skrivelse kritik mot kommunens hantering av Ottilia Adelborgsmuseet.

Lena Nordesjö har haft kontakt med förvaltningarna som hanterar ärendet: kulturavdelningen, fastighetsavdelningen och miljö- och byggnadsförvaltningen. I sin skrivelse skriver Lena och Håkan att de har fått alarmerande signaler om att ärendet har hanterats på ett ”oacceptabelt sätt”.

– De tre förvaltningarna, som jag uppfattar det utifrån mina kontakter med dem, skyller alltihopa på varandra. Det är väldigt oprofessionellt. En kommun ska ha en personal som uppför sig professionellt. Allmänheten behöver inte höra tjafset dem emellan, säger Lena Nordesjö.
Vidare står det i skrivelsen att underlaget till kommunstyrelsens beslut är bristfälligt och i ”delar helt felaktigt”. Därför har kommunstyrelsens ledamöter inte haft ett korrekt underlag för beslut.

Underlaget i fråga anger att utifrån en byggnadsinspektions rekommendationer så blir kostnaden, för att kunna använda övervåningen av Prostgårdsbyggnaden som museum, 900 000 kronor. En siffra som är felaktig enligt Lena Nordesjö.
– De har inte ens varit där utan tar upp saker att åtgärda som redan finns; till exempel handikappanpassad toalett och trappa på utsidan. Samt ny värmeanläggning och åtgärder på fasaden, vilket inte hör till museiverksamheten utan fastighetsägaren. Ledamöterna har fått intrycket att det kostar 900?000 men det är inte styrkt på något sätt, säger Lena Nordesjö.

Kommunstyrelsen har beslutat om att utreda om museet kan vara i andra lokaler och eventuellt i andra former. Lena Nordesjö och Håkan Spännar påpekar att en sådan utredning gjordes för ett och ett halvt år sedan, vilket inte har lett till några åtgärder. Några nya omständigheter finns inte enligt de båda.
– Ingen kontakt har från kommunens sida tagits med de ideella krafter som idag driver museet, heter det i skrivelsen.

Eftersom att sommarsäsongen planerats sedan augusti 2012 så krävde båda stiftelsen och vänföreningen ett besked senast den första oktober. På grund av att inget besked kom så har planering gått in i slutskedet samt att bokningar för sommaren har tagits emot. Därför ber nu Lena Nordesjö och Håkan Spännar om ett möte för att få ett beslut om sommarens verksamhet.


Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se