När det blev dags att förnya verksamhetens tillfälliga serveringstillstånd skickades som brukligt är en ny ansökan in till kommunens alkoholhandläggare.
Men det skulle visa sig att om det var ganska enkelt förra gången så blev det raka motsatsen nu. Alkohollagens nya och strängare regelverk som infördes i januari 2011 hade trätt i kraft.
Kort sagt, för att få tillståndet beviljat krävdes det att vederbörande klarade det obligatoriska kunskapsprovet, som i det här fallet bestod av 44 frågor fördelade över fyra områden – alkoholpolitik samt gällande bestämmelser för mat- och utrustning, tillsyn respektive servering.
Men näringsidkaren klarade inte kvalgränsen med minst 75 procent rätta svar (inom varje ämnesområde) i det första försöket. Och det gjorde inte denne heller på de två påföljande omtentor som ingår i en ansökan.
Och därmed kunde heller inte serveringstillståndet beviljas.
– Det är ju ganska kluriga frågor i provet, påpekar miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg.
Det finns inget hinder för att krögare/näringsidkare som kuggar i provet kan lämna in en ny ansökan.
– Men då måste den sökande förstås betala en ny avgift, som i det här fallet är 2 500 kronor, förklarar Eija Nopanen som handlägger tillståndsärendena.
Hon håller med Bo Jernberg om att de webbaserade frågorna, som formuleras och skickas ut från Statens folkhälsoinstitut (FHI), är kluriga.
– Det är inte ovanligt att sökanden inte klarar provet, och det finns de som har sökt flera gånger.
Nu kan det dock synas märkligt att misslyckas flera gånger i rad. Och nog borde det väl gå att memorera frågorna och lära sig av missarna?
Men enligt Eija Nopanen är inte frågorna lika från ena gången till den andra.
– Har man tur kan samma fråga dyka upp i nästa formulär, men i regel skiftar frågeställningarna mellan proven. Helt klart är det så att den som söker ett serveringstillstånd måste vara väl påläst och bemästra de olika områdena i provet.
Harri Sternljung
harri.sternljung@dt.se
Krögare kuggad tre gånger på klurigt prov
Att erövra ett serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker är inte alltid det lättaste.
Det har en näringsidkare i södra delen av kommunen fått erfara.
-
Kunskapsprovet
Från januari 2011 till september 2013 har 8 598 personer i landet påbörjat sina kunskapsprov. Av dessa har 7 032 eller 91 procent godkänts i provet medan 681 eller nio procent blivit underkända.
Av det totala antalet sökande (under samma period) klarade 44 procent provet på första försöket. 890 personer är inte klara och har ett eller två försök kvar inom ramen för den aktuella ansökan. Den som inte blir godkänd har möjlighet att skicka in en ny ansökan. Antalet försök är dock inte obegränsat.
Den som ansöker om ett permanent serveringstillstånd ska besvara totalt 60 frågor. Formuläret för tillfälliga tillstånd innehåller 44 frågor medan serveringstillstånd för exempelvis slutna sällskap omfattar 28 frågor. De flesta frågorna oavsett tillståndstyp gäller bestämmelserna för servering.
Provfrågorna är skyddade av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen och får därmed inte spridas eller lämnas ut.
Källa: Statens folkhälsoinstitut