Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krögare kuggad tre gånger på klurigt prov

Att erövra ett serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker är inte alltid det lättaste.
Det har en näringsidkare i södra delen av kommunen fått erfara.

När det blev dags att förnya verksamhetens tillfälliga serveringstillstånd skickades som brukligt är en ny ansökan in till kommunens alkoholhandläggare.
Men det skulle visa sig att om det var ganska enkelt förra gången så blev det raka motsatsen nu. Alkohollagens nya och strängare regelverk som infördes i januari 2011 hade trätt i kraft.
Kort sagt, för att få tillståndet beviljat krävdes det att vederbörande klarade det obligatoriska kunskapsprovet, som i det här fallet bestod av 44 frågor fördelade över fyra områden – alkoholpolitik samt gällande bestämmelser för mat- och utrustning, tillsyn respektive servering.
Men näringsidkaren klarade inte kvalgränsen med minst 75 procent rätta svar (inom varje ämnesområde) i det första försöket. Och det gjorde inte denne heller på de två påföljande omtentor som ingår i en ansökan.

Och därmed kunde heller inte serveringstillståndet beviljas.
– Det är ju ganska kluriga frågor i provet, påpekar miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg.
Det finns inget hinder för att krögare/näringsidkare som kuggar i provet kan lämna in en ny ansökan.
– Men då måste den sökande förstås betala en ny avgift, som i det här fallet är 2 500 kronor, förklarar Eija Nopanen som handlägger tillståndsärendena.
Hon håller med Bo Jernberg om att de webbaserade frågorna, som formuleras och skickas ut från Statens folkhälsoinstitut (FHI), är kluriga.
– Det är inte ovanligt att sökanden inte klarar provet, och det finns de som har sökt flera gånger.
Nu kan det dock synas märkligt att misslyckas flera gånger i rad. Och nog borde det väl gå att memorera frågorna och lära sig av missarna?

Men enligt Eija Nopanen är inte frågorna lika från ena gången till den andra.
– Har man tur kan samma fråga dyka upp i nästa formulär, men i regel skiftar frågeställningarna mellan proven. Helt klart är det så att den som söker ett serveringstillstånd måste vara väl påläst och bemästra de olika områdena i provet.

Harri Sternljung
harri.sternljung@dt.se