Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krögare mot droger

Även krögarna i Leksand tar nu krafttag mot narkotika.
Genom utbildning och i samarbete med polis och alkoholhandläggare ska situationen kartläggas och förbättras.

Det är inte så att knarket flödar på krogarna i Leksand – men vi är heller inte förskonade.
– Narkotika finns överallt i vårt samhälle, säger polis Magnus Sjödén, chef för dala­polisens narkotika- och spaningsrotel.
– Vi har inte detaljkoll i Leksand, men vi vet att det finns. Vi ser också att alkohol och narkotika hör ihop. På krogar med ansvarsfull alkoholservering är förekomsten av narkotika lägre, konstaterar han.

Därför välkomnar Sjödén nu att Leksand – liksom många andra kommuner i länet – tar chansen och går med i det nationella nätverket Krogar mot knark.
Det innebär bland annat utbildning av såväl krögare som personal samt enkäter för att ta reda på hur det står till och vilka attityder som finns när det gäller droger.
– Självklart är enkäterna anonyma och frivilliga, säger kommunens alkoholhandläggare Anette Blomqvist och fortsätter:
Hon påpekar också att det är viktigt att det är krögarna och krogarna själva som väljer att ta ställning mot narkotika.
– Sedan är det är en samverkan mellan kommunen, polisen och krögarna.

Nyligen träffades Lek­sandskrögarnas referensgrupp för en genomgång ­inför utbildningen som startar inom kort.
Med på mötet fanns Johan Ermesjö Leksand Sommarland, Cattis Kullgren Legends, Håkan Eklund Leksands pub och bistro, Salka B Eynon Green Hotell och Anders Nygårdh Moskogen.
– Det här är ett viktigt forum för oss krögare. Jag är stolt över att vi är på gång i den här frågan, säger Salka B Eynon.
– Efter många år i branschen tror man att man har koll, men det visar sig att det hela tiden finns nya saker att lära sig, säger hon.

Enligt nationella undersökningar sker första kontakten med narkotika ofta i krogmiljö.
Men det ställer sig en del av krögarna i Leksand tveksamma till.
– Leksand är efterfesternas paradis vintertid.
– Jag tror mer på att folk provar narkotika då, än på krogen, säger Håkan Eklund som tror att senare öppet­tider skulle stävja drogbruket.

En åsikt som polis Magnus Sjödén inte delar.
– Det finns inga undersökningar som bevisar att det verkligen är så. Däremot stämmer det att det blir något lugnare om inte alla går hem från krogen samtidigt.

Annki Hällberg/DT