Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Angelica Andersson: Att jobba när alla andra är lediga visade sig vara ett genidrag

Annons

Den här sommaren har jag gjort saker lite annorlunda. Det började med att jag tog min semester när alla fortfarande jobbade, jag var borta hela maj och kom tillbaka precis när sommaren slog till här hemma i Sverige.

Min lediga månad spenderades i Costa Rica. När jag åkte dit hade jag för avsikt att resa runt lite och se olika delar av landet, men när jag väl kom till byn Samára som var det första stället jag tänkt besöka blev det snabbt ganska tydligt att jag ville stanna där. Så istället för att bära runt på ryggsäcken i den fuktiga djungelvärmen som landet så frikostigt bjöd på så hyrde jag in mig i ett rum hos en av de inflyttade amerikanerna i byn och blev kvar.

I en månad låg jag i hängmattan, sov i tid och otid, surfade och badade varje dag, lagade mat och käkade färsk frukt samt umgicks med grannar och andra turister. Ett otroligt vilsamt sätt att sakta återhämta sig från jobbstress och slå av på takten som livet lätt får när man är hemma.

I en månad låg jag i hängmattan, sov i tid och otid, surfade och badade varje dag, lagade mat och käkade färsk frukt samt umgicks med grannar och andra turister

Väl tillbaka i Sverige var det ganska lätt att hålla semesterkänslan levande när alla andra gjorde sig redo för att sätta på sitt autosvar och försvinna ut i sommaren. Att jobba när alla andra är lediga visade sig vara ett genidrag, något som jag absolut kommer vilja fortsätta med.

Jag har hunnit sådant som jag aldrig hinner under året när alla kollegor också är på plats och gemensamma processer hela tiden behöver prioriteras över de individuella. Denna sommar har jag hunnit läsa forskning och rapporter, skriva papper kring viktiga frågor som jag jobbar med, tänka långa tankar och återkomma flera gånger till samma arbetsuppgifter.

Jag har kunnat läsa för kunskapens skull, inte för att hitta referenser eller svar på frågor bara. Det har känts så skönt och jag har förstått hur länge sedan det var jag faktiskt hade den tiden.

Jag har kunnat läsa för kunskapens skull, inte för att hitta referenser eller svar på frågor bara.

För ett par veckor sen slog det mig när jag satt vid min dator och inget mail hade trillat in på två dagar hur mycket som hinner processas i en bara genom att man hinner ta det lugnt och genom att jobba i tystnad. Hur mycket insikter man kommer till genom att inte hela tiden ta in intryck och svara på frågor om ditten och datten. Då hinner tankarna liksom landa lite mer.

Det känns som en viktig insikt och som något jag vill påminna mig själv om framåt, särskilt i mitt fortsatta yrkesverksamma liv. Om jag får möjligheten kommer jag definitivt vilja fortsätta lägga min semester så, att jag får några veckor när majoriteten av kollegorna är lediga att komma ikapp och sortera tankarna samtidigt som jag sorterar bilder, dokument och inboxen ordentligt efter den fullspäckade våren.

Då hinner tankarna liksom landa lite mer

Det är såklart ett privilegium att kunna ha det så, att ha möjligheten att jobba hemifrån och ha ett jobb där jag i stor utsträckning själv kan bestämma hur jag vill fördela min arbetstid. Det skulle ju inte gå om utan kollegor och chefer som ser min förmåga att ta ansvar och litar på att jag gör det jag ska.

Det ställer höga krav på mig att kunna dokumentera det jag gör och att ha disciplinen att göra klart det jag börjat med även om det blir badväder ute och alla andra hoppar in i sina bilar och drar till Dammsjön.

Men det har faktiskt gått mycket lättare än jag trott. Jag inser att jag verkligen gillar att ha tiden för reflektion, förkovring, administration och planering som denna sommar gett mig.

Jag har återigen denna sommar fått kvitto på att jag trivs väldigt bra med att ha en fast anställning och ha ett jobb där jag känner att jag gör skillnad. Det är viktigt för mig att jag känner att min arbetsgivare är mån om mitt välbefinnande och ställer rimliga krav. Jag uppskattar hög grad av frihet i arbetet samtidigt som jag uppskattar en hög grad av trygghet. Denna sommar har verkligen påmint mig om lyxen i det.

Så under sommaren har jag skickat många tacksamma tankar till de som genom historien engagerat sig i arbetarrörelser och som investerat tid, kraft och resurser i att kämpa för mina rättigheter på jobbet. Det är ju deras förtjänst att vi överhuvudtaget får ha ledigt. Det är en tanke som också känns viktig att ha med inför höstens stundande upptrappning på arbetet; att komma ihåg hur viktigt det är med facklig organisering, för strejkrätten, för villkoren, för arbetsmiljön och för kollegornas skull.

Angelica Andersson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips