Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Annika Rullgård: Det finns inga miljöbilar!

Krönika: Miljö och bilar

Under de senaste veckorna har jag hört en del kritiska funderingar och fakta om bilar. Förhoppningsvis är det en början till en ny syn på bilar och den breda acceptansen av den eviga tillväxten av biltrafik.

Först hörde jag ett föredrag av journalisten Arne Müller när han talade om att oavsett drivmedel av bilar överstiger den resursanvändning som krävs för tillverkning av bilar vad Jorden klarar. Han avsåg då både råvaror och energi, något som han också behandlar i sin bok "Elbilen: och jakten på metallerna. Smutsiga miljarder".

Nästa gång som jag hörde kritik mot bilismen var Sveriges radios granskning av bilarna i programserien "Prylarnas pris". Här togs bland annat upp vad brytningen av för eldrivna bilar samt elektronik i allmänhet nödvändiga sällsynta metaller ställer till med.

Som pricken över i:et hörde jag radioprogrammet OBS den 15 september. Ingenjör Christina Gratorp funderade i detta program över den tekniska utvecklingens betydelse för människan under rubriken "Vad händer när vi programmerar bort etiken?". Hon framför här kritiska funderingar om den omhuldade tron på självkörande bilar.

Sluta med de stora satsningarna för att anpassa våra vägar till en allt större biltrafik

Kanske, kanske är dessa tre faktaredovisningar och funderingar början på att tron på den eviga tillväxten av biltrafik gör en liten sväng mot ett mera hållbart samhälle än dit utvecklingen nu pekar.

Kanske finns det någon beslutsfattare som efter att ha läst och hört det som jag hänvisar till börjar verka för att sluta med de stora satsningarna för att anpassa våra vägar till en allt större biltrafik i stället för att rusta upp de befintliga järnvägarna och på olika sätt över huvud taget minska behoven av transporter av både gods och personer.

Jag hoppas det.

Annika Rullgård

ledare@daladem.se