Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Annika Rullgård: Vegansk mat inte per automatik hälsosam!

Annons

Läs följande uppräkningar: rehydrerad sojaprotein, vatten, kokosolja, sojamjöl, vetegluten, mandel, karljohanssvamp, tomat, fermenterad dextros, tapiokastärkelse, salt, maltextrakt (korn), färg (rödbeta), naturlig arom, maltodextrin, stabiliseringsmedel (metylcellulosa) respektive vatten, sojamjöl, vegetabilisk olja (raps, solros), vinäger, maltextrakt (korn), jäst, veteprotein, lökpulver, torkad lök, vitlökspulver, salt, kryddor och kryddextrakt (muskot, kummin, svartpeppar, koriander, kryddpeppar, gurkmeja, paprika) aromer, karamelliserat socker. Försök sedan att gissa vad det är.

Jo, det är innehållsförteckningen för två sorter av vad som benämns vegofärs. Enligt uppgifter i massmedia har både utbudet och efterfrågan av produkter för veganer ökat på senare tid. Vegofärs är avsedd för veganer som trots att de säger sig inte vilja äta mat som innehåller animaliska råvaror ända åtrår den malda muskelmassa som utgör köttfärs mm så mycket att de väljer hårt industriellt processad mat som vegofärs som försöker imitera originalet. Vegansk mat är inte med automatik nyttig mat.

Titta på innehållsförteckningarna igen. Ta bort allt som genomgått någon industriell process. Det blir inte mycket mer än salt, olja och vatten kvar.

Istället för att använda en hårt industriellt processad produkt för att få en köttfärsimitation går det att med till exempel bönor/linser, rödbetor, svamp, och tomat göra en god och näringsrik grönsaksgryta där alla ingredienser får komma till sin rätt.

I stället för att använda en hårt industriellt processad produkt för att få en köttfärsimitation går det att med till exempel bönor/linser, rödbetor, svamp, och tomat göra en god och näringsrik grönsaksgryta där alla ingredienser får komma till sin rätt.

Rätt ofta framförs att det för klimatets skull inte är hållbart att äta så stora mängder kött som är fallet idag. Med tanke på koldioxidutsläppen måste hänsyn tas även till hur vegansk mat kommit till. Produktion av köttfärsimitation kräver energi och energi krävs även vid transporterna för att produkten inte ska förfaras. En del av vegofärserna klarar några dagar i kylt utrymme men flera kräver frysförvaring. Långa transporter bör undvikas, speciellt transporter som kräver kyl- och frysaggregat i lastbilarna.

Rödbetor och lök kan odlas långt norr ut och klarar vinterförvaring i en villakällare. Torkade baljväxter har lång hållbarhet både i rumstemperatur och i kyla.

Men framför allt, grönsaker och andra livsmedel är godast och nyttigast när de inte genomgått någon industriprocess med för näringsinnehållet onödiga ämnen tillsatta.

Så varför krångla till det med imitationer som enligt tester inte verkar vara så bra? Vill man övergå till att äta i stort sett enbart vegansk mat måste man dock kunna elementär näringslära. Byter man bara ut kött, fisk och mejeriprodukter mot de veganska imitationerna är det risk att maten kommer att sakna vissa nödvändiga näringsämnen med risk för bristsjukdomar. Läs innehållsförteckningarna på imitationerna och var uppmärksam speciellt på kalcium, järn samt vitaminerna D och B12. Ibland är de tillsatta, ibland inte.

Vill man övergå till att äta i stort sett enbart vegansk mat måste man dock kunna elementär näringslära. Byter man bara ut kött, fisk och mejeriprodukter mot de veganska imitationerna är det risk att maten kommer att sakna vissa nödvändiga näringsämnen med risk för bristsjukdomar.

I ett radioprogram om utbud och efterfrågan av mat för veganer nämndes att Nestlé finns bland tillverkarna av i-stället-för-produkter för dem som vill äta vegansk mat. Nestlé finns också bland tillverkarna av hårt processad industrimat till katter.

Är vi månne på väg att hamna i ett träsk av vegansk skräpmat liknande det träsk av skräpmat som nu finns för katter? Hårt industriellt processad mat har inget med hälsa att göra vare sig för människor eller katter, vare sig med eller utan kött. Det är inte omtanke om folks hälsa som ligger bakom dessa produkter utan enbart tillverkarnas hopp om att göra stora pengar på människors oro för vår planet.

PS Jag har inte ätit kött och fisk sedan 1977 och jag är vegan sedan år 2000.

Annika Rullgård