Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Ronny Svensson: Härdsmältan Karolinska (2)

Annons

Den kolossalt avslöjande och angelägna boken om Nya Karolinska – Konsulterna – av de två DN-journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund är på många sätt ett bevis på vad som kan hända när politikerna tappar greppet om en stor och strategisk fråga. Idén om att bygga världens mest utvecklade sjukhus blev efter några år mer och mer en kvarnsten om ledande politikers halsar samtidigt som projektet successivt övertogs av smarta affärsmän i konsult-kostym.

Ledande M-och Kd-politiker tillät att den USA-grundade konsultgruppen Boston Consulting Group (BCG) - som för övrigt. redan på 1970-talet visade upp sina framtidsperspektiv under Fälldinregeringens dagar med förslag om att lägga ned den svenska basindustrin - successivt tog över projektet. BCG kunde själva när politikerna utsett ledande BCG-konsulter till chefer i landstinget direkt besätta sina kollegor till andra strategiska tjänster i sjukhusbyråkratin. Detta om något visade ju hur ledande politiker fullständigt tappat greppet om hela processen.

Projektet Nya Karolinska blottlägger också hur lätt enstaka tjänstemän i landstingets regi enkelt kunde fångas av de amerikanska locktonerna via åtskilliga bjudresor där man påstod att man redan på de utvalda studieorterna kunde se framtidens sjukvård.

Projektet Nya Karolinska blottlägger också hur lätt enstaka tjänstemän i landstingets regi enkelt kunde fångas av de amerikanska locktonerna via åtskilliga bjudresor där man påstod att man redan på de utvalda studieorterna kunde se framtidens sjukvård. Detta trots att man bara kunde visa upp ett enda sjukhus som sas ha revolutionerat vården men där det mest handlade om skickliga affärsmäns visioner. Ett enda sjukhus i Tyskland som enbart handlade om behandling av prostatacancer var konsulternas andra ”bevis”. Således långt från det breda högspecialiserade sjukhus som skulle byggas på hemmaplan.

En stor del av härvan kring Nya Karolinska utöver de enorma kostnaderna handlar om hur samma konsulter lyckades få anställda på sjukhuset att bilda bolag ihop med bland andra USA-dominerade företag i syfte att marknadsföra den nya vårdformen i en stor del av världen. Inte nog med det. Samma bolagsgrupp påbörjade en insamling av viktiga patientdata från olika länder i syfte att erbjuda dessa till i första hand läkemedelsbolag och avancerad forskning. Baktanken var att i stor utsträckning utan patienternas medgivande till en billig penning samla ihop kolossala datamängder för vinstrik vidareförsäljning till storbolagen.

Det inte minst märkliga i denna fullt pågående historia är också att konsulterna i BCG lyckats sälja hela sitt koncept om värdebaserad vård med mera till OECD och de ansvariga bakom Word Economic Forum i Schweiz. Man undrar hur några ledande affärsmän och tillika slipade konsulter kan få relativt seriösa medarbetare på en organisation som OECD att anamma ett otillräckligt prövat sjukvårdssystem på så lösa boliner? Frågan uppstår vilka som egentligen befolkar OECD och vilka mål de arbetar för i praktiken?

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gick till en början på BCG:s påstådda revolutionerande vårdsystem utan att slopa klinikerna men en ny chef avvecklade det sedermera till personalens stora lättnad. Under de pågående skandalerna i Solna har olika forskargrupper i väst äntligen börjat granska värdebaserad vård ordentligt. En forskargrupp i USA kunde konstatera att resultatet av BCGs frälsarideologi efter en analys av sjukhus som tillämpat den blivit att de sjukhus som vårdat rika personer fick större ersättningar medan vårdinrättningar som behandlade fattigare och sjukare patienter fick mindre pengar. Inte heller fick man högre kvalitet och utlovade lägre kostnader.

Länge har varnats för konsulter som är ute efter att sälja i rollen som objektiva rådgivare olika revolutionerande metoder för att snabbare, enklare och billigare nå olika politiska mål. I trängda situationer, med ökade krav på sjukvården och alltfler patienter med multipla diagnoser, tycks det vara lätt att lyckas med försäljningen – åtminstone i Stockholmsregionen. Och till sist – om inte Anna och Lisa får stora journalistpriset för sin enastående forskarbragd kan knappast någon annan göra anspråk på priset i fortsättningen!

Not: Detta är den andra av två artiklar om det skandalösa sjukhusbygget.