Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Ronny Svensson: Karolinska – en härdsmälta (1)

Det är få politiskt viktiga händelser under senare år som innehållit och fortfarande hyser så mycket sprängstoff som byggandet av Karolinska sjukhuset i Solna. Det är även ett exempel på en politisk hantering av en stor strukturfråga som redan från början av en lång process lämnat beprövad erfarenhet och all rim och reson bakom sig. Ledande politiker har överlämnat de viktigaste besluten till privata konsulter och byggbolag.

På samma gång är fallet Karolinska också ett gigantiskt politiskt misslyckande och ekonomiskt moras framdrivet av Stockholmsregionens arroganta borgerlighet med M och Kd i spetsen – delvis uppbackade av en Alliansminister. Oppositionens tveksamma och senfärdiga insats har av allt att döma tyvärr medverkat till att invånarna i regionen ännu inte riktigt tycks ha förstått vad som egentligen har hänt. Fram till nu!

Det är även ett exempel på en politisk hantering av en stor strukturfråga som redan från början av en lång process lämnat beprövad erfarenhet och all rim och reson bakom sig. Ledande politiker har överlämnat de viktigaste besluten till privata konsulter och byggbolag.

Genom den alldeles suveränt skrivna och faktamässigt avslöjande boken Konsulterna av DN-journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund har vi fått en djup inblick i en politisk härdsmälta som borde få stora följder, inte bara i Stockholmsregionen. De har med hjälp av mängder av dokument och strategiska intervjuer framställt en mycket trovärdig beskrivning av vad som kan hända när ett antal ledande politiker driver igenom en process som styrts av kamaraderi, korruption, lurendrejeri och obefintliga fakta.

Som många läsare av DD redan känner till skulle nya Karolinska bli ett världsledande sjukhus och bedriva sjukvård på ett nytt sätt – så kallad värdebaserad vård. Detta innebär att man skulle ta bort de traditionella klinikerna, som finns på nästan samtliga sjukhus i världen, och ersätta dem med en löpande bandprincip driven av patienternas olika diagnoser. Ideologin bakom denna metod, som visade sig komma från en affärskonsult i USA marknadsförd av främst en numera ökänd privat konsultgrupp (Boston Consulting Group-BCG), var att man skulle ge patienterna ett bättre vårdsresultat och sjukhusen lägre kostnader.

Man skulle följa patienternas diagnoser och organisera läkare, annan personal och lokalerna efter den idén. Därför skulle Nya Karolinska inte ha några kliniker utan helt annan rumsorganisation. Problemet med hela detta komplex var bland annat att man inte fick med sig särskilt många läkare eller annan personal på det nya arbetssättet, vilket gjort att klinikerna nu uppstår på nytt med följd av sjukhuset i stora delar måste byggas om. Alla förstår att miljarderna rullar. Att bygga ett sjukhus utan att de som skall göra jobbet har någon som helst tilltro till en helt ny arbetsmetod torde vara ännu mer unikt än den finansieringslösning som M och Kd drev igenom några år tidigare.

Finansieringen av hela kalaset, som kanske slutar på en summa uppemot 60 miljarder när allt är klart (om det någonsin blir klart), sker genom en så kallad OPS-modell - Offentlig-Privat-Samverkan. I detta fall har Skanska samt ett brittiskt riskkapitalbolag ordnat dyr finansiering på kapitalmarknaden. Orsakerna till den höga summan, som i efterhand tycks bli ännu dyrare, är bland annat att endast ett anbud att bygga lämnades in, att vissa konsulter kunde kosta upp till 55.000 för en enda dag, att konsulterna själva styrde det mesta utan kontroll, att det inte fanns några konkreta förebilder att utgå från, OPS-lösningen och hybris bland M- och Kd-ledarna.

De många skandalerna kring byggandet av Nya Karolinska döljer det faktum att sjukhuset med idag sina cirka 16.000 medarbetare – hur många det finns kvar när sjukhuset nu skall spara åtskilliga hundra miljoner återstår att se – är landets enda högspecialicerade storsjukhus där målet är att endast riktigt komplicerade sjukvårdsfall skall hanteras inom dess väggar. Läkarna har dock nyligen sagt ifrån att de även vill ha ”vanliga” patienter för att upprätthålla en både bred och specialiserad kompetens. De inre kriserna är kanske bara i sin linda.

Det senaste är att ett datasystem med BCG som fadder; för cirka 200 miljoner måste skrotas!

Not: Detta är den första av två artiklar om Karolinska.