Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Corona splittrade EUs länder

Krönika: Egna landet sätts före EU

EU:s pionjärer var en brokig skara, men de hade samma mål om ett fredligt, enat och blomstrande Europa. Det var nog många svenskar som röstade ja till att Sverige skulle ansöka om medlemskap i EU därför att det lanserades som ett fredsprojekt.

Men det är inte det fredsskapande EU som varit föremål för någon större debatt. Det var när det började spridas uppgifter om att EU skulle förbjuda lakritspipor, böjda gurkor och påskmust och att det fanns regler för kurvaturen hos bananer som gjorde att många blev tveksamma.

Det visade sig med tiden att både böjda gurkor, lakritspipor och små jordgubbar var tillåtna så debatten ebbade ut.

Men när pandemin slog till i Europa rämnade sammanhållningen och det utbröt ett krig om skyddsutrustning och vacciner. Det hela utvecklades till en variant av Trumps ”USA-först politik”.

Men inte EU-först utan de enskilda länderna satte sig själva i främsta rummet. Så man tjuvhöll på skyddsutrustning som något annat land hade beställt och betalt för.

En av de viktiga hörnpelare som EU vilar på, en fri marknad för varor och tjänster, försvann fortare än coronaviruset smittar.

EU enades om att beställa vaccin i god och enig ordning. Det höll ända till leveranserna uteblev och britterna visade sig kunna lägga rabarber på mängder av Astra Zenecas vaccin.

EU ilsknade till på Astra Zeneca som skickar iväg vaccin åt alla håll utom till EU. För det borde de straffas och få exportförbud.

Stefan Löfven var orolig för att det då kan utbryta krig om andra varor som behövs för vaccintillverkningen. Oenigheten inom EU ligger alltid på lur medan det fredliga och enade EU har det betydligt motigare.

Statsministrarna i Österrike och Danmark åkte till Israel på studiebesök i hopp om att kunna hitta ett sätt att skaka fram mera vaccin till danskarna och österrikarna.

Istället för fred och enighet fick vi vaccinkrig och oenighet. Med sådana medlemmar behöver inte EU några fiender.

Ulf Kristersson tyckte att det lilla landet Sverige i likhet med Storbritannien borde ge sig ut på en egen shoppingtur.

Förutom att det inte finns något vaccin att köpa så är det en underlig tanke att man ska bete sig som engelsmännen och roffa åt sig så mycket man kan vilket bara har lett till att Sverige fått mindre vaccin.

Ovanpå detta så har vi Ungern och Polen som vill soloåka och inte låta sig hindras av några av EU:s demokratiparagrafer. Det är svårt att tro att de hade kunnat bli medlemmar idag. Men nu är de inne i värmen och de hinner vandra en lång väg på intolerans och rättsosäkerhetens väg innan EU fått nog och kastar ut dem.

Istället för fred och enighet fick vi vaccinkrig och oenighet. Med sådana medlemmar behöver inte EU några fiender.

Barbro Engman

Krönikör