Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Det blev storslam för Borlänge i tävlingen i arkitektur

Krönika: Arkitektur och bostäder

Med 1 007 röster mot Västerås 779 tog Borlänge hem en förkrossande seger i tävlingen om Sveriges fulaste stad på sociala medier. Det blev närmast en världsnyhet och Borlänge fick ett utrymme i medierna som är få städer förunnat.

Utmärkelsen delas ut av Föreningen Arkitekturupproret, en ideell förening som bildades i september 2016.

Föreningen verkar "främst för nybyggnation enligt klassisk arkitekturtradition, förbättrad områdesplanering och ett stärkt skydd för befintliga kulturvärden".

Borlänge har alltså gått bet på att bygga enligt ”klassisk arkitekturtradition”. Huruvida de som röstat haft kläm på vad klassisk arkitekturtradition innebär är väl högst osäkert .

Klassisk arkitektur är ”benämning på grekisk och romersk arkitektur under antiken, i synnerhet den grekiska under 400- och 300-talen f.Kr.”

Nu var väl knappast Borlänge påtänkt då så det kan ju också röra sig om nyklassicism, det var den mest betydelsefulla stilen inom konst och arkitektur i Europa och Nordamerika från cirka 1750. Stilen blev populär och dominerade fram till och med 1880-talets byggboom.

Hursomhelst så kan man uppenbarligen inte förknippa Borlänge med den klassiska arkitekturtraditionen eller nyklassicismens arkitektur. Och med ett sådant uruselt utgångsläge så är vinstchanserna enorma.

Men det finns åtminstone ett parti som gått i bräschen för att vi borde återupprätta den klassiska arkitekturtraditionen.

I en motion till fullmäktige i Lund 2016 hävdade Ted Ekeroth, SD, att modernistisk arkitektur förfular våra städer och därför borde ersättas av ett byggande enligt klassisk tradition.

Så Borlänge motsvarar tack och lov inte heller den uppfattning som SD har om vilken norm våra städer ska byggas efter.

Hyresrätter anses vara den lägsta trappan i den bostadskarriär som många anser att vi borde ägna oss åt.

Det är inte en oväsentlig del i dagens debatt om byggande hur husen ser ut. De förmodas också säga något om de som bor där. Hyresrätter anses vara den lägsta trappan i den bostadskarriär som många anser att vi borde ägna oss åt.

På steget därefter kommer bostadsrätten, sedan radhuset och när man har fullbordat sin bostadskarriär bor man i en egen villa.

Det är därför alliansen och numera MP driver på för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Då flyttar det in en annan sorts människor som vet att föra sig, det är själva tanken. Det är heller inget de hymlar om.

Nästa tävling kanske blir att kora den stad som har minst antal hyresrätter. Vad som helst kan hända i en tid när bostadsbristen är förödande, hemlösheten ökar och vi verkar ha tid över för att dissa städer som inte byggts enligt klassisk arkitekturtradition.

Barbro Engman

ledare@daladem.se