Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Du kan få betala för att få höjd hyra

Krönika: Hyreslägenheter

Annons

Hyr och häpna. Nu har januaripartierna slagit till med nya förslag, som även denna gång har sin udd riktad mot hyresgästerna.

Hyresgästerna ska i framtiden kunna göra tillval och frånval. Det vill säga man ska exempelvis kunna välja bort underhåll och välja till diskmaskin.

Det kan vid första påseendet låta som en bra grej. Valfrihet präglar vår tid, även om det inte är någon lätt match att hantera den uppsjö av val vi redan är tvingade att göra.

Men hyresgästerna ska i framtiden inte bara ägna sig åt att välja elbolag, utan också om de vill ha en lyxigare spis, diskmask, dyrare skåpluckor, parkettgolv och annat som kan höja standarden och förbättra hemkänslan.

För detta ska hyresgästen betala en summa varje månad i tio år. När den exklusiva spisen eller diskmaskinen är betald så är det hux flux fastighetsägarens spis och diskmaskin.

Fastighetsägaren kan nämligen använda den lyxiga spisen, parkettgolvet, jacuzzin och diskmaskinen som skäl för att höja hyran. Man får nämligen enligt hyreslagen höja hyran när standarden höjs.

Men man ska också kunna göra frånval. Hyresgästen kan exempelvis välja bort underhåll och bredband, för att se till att man den vägen sänker sin standard och därmed sin hyra. Den möjligheten kommer förstås många att haka på. Särskilt de som redan nu har svårt att klara av att betala sin hyra.

Man kan dock inte välja bort spis och golv, antar jag. Det är ju annars vanligt i många europeiska länder att hyresgästerna själva får ta med sig spis och annan inredning när de flyttar in. Ser vi inte upp kan vi vara på väg åt samma håll.

Det är en mycket lurig lagstiftning som riksdagen nu ska ta ställning till. Här är definitivt en hund begraven eller snarare en kund.

Men just nu måste vi se upp med vad denna valfrihetsreform, som är tänkt att träda i kraft den 1 oktober, kan leda till.

En sak är uppenbar, när den ena hyresgästen inte ens har råd med underhåll kommer andra att kunna köpa på sig allt lyxigare prylar. Det är så sorgligt att vi ständigt jobbar på att skapa allt större skillnader i människors livsvillkor.

Man hoppas ju att de som gör tillval inser att de betalar något som fastighetsägarna, när det hela är betalt, kan använda för att höja deras hyra.

Man hoppas ju att de som gör tillval inser att de betalar något som fastighetsägarna, när det hela är betalt, kan använda för att höja deras hyra.

I värsta fall kommer en del fastighetsägare att passa på att bygga med allt lägre kvalitet i hopp om att hyresgästerna gör tillval som de sedan själva kan lägga rabarber på och använda som argument för att höja hyran.

Den som inte vill låta sig luras åker förstås till närmaste köpcenter, köper det man vill ha, sätter ner det som finns i källaren och tar med sig det som går när man flyttar.

Barbro Engman

ledare@daladem.se