Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: En svåranalyserad omvärld

Krönika: Politisk framtidsspaning

Annons

Att göra omvärldsanalyser och ägna sig åt framtidsspaning är numera en hopplös sysselsättning. Framtiden kommer allt oftare och någon framtid som går att fånga in existerar inte.

Men framtidsspaningar är trots det populära i organisationer och i politiken. Man vill få grepp om framtida utmaningar för att kunna formulera sin framtidsstrategi, de långsiktiga målen och skriva policydokument.

Det fungerar sedan som valium. Människor känner sig lugna och tycker sig veta vad som ligger framför dem. Men under ytan bubblar det av oväntade händelser.

Brittiska Labour gjorde ett kanonval 2017 och sitt sämsta sedan 30-talet två år senare. Under den tid när Jeremy Corbyn var hjälte bland de unga, hävdade många att Sverige behövde mer av vänsterpolitik. Det bekräftades av det jubelrop som Bernie Sanders möttes av bland unga väljare i USA.

Nu två år senare anses den självklara slutsatsen av det brittiska valet vara att vänsterpolitik är en hopplös idé. Vilket stärker den grupp som redan tidigare ansåg att S borde lugna ner sig och inte driva förbud mot vinster i välfärden och ifrågasätta de privatiseringar som dragit fram som en farsot över landet.

Boris Johnson vann en jordskredsseger på i princip samma politik som tvingade bort Theresa May. Moderaterna tvingade bort Anna Kindberg Batra för att hon ville närma sig SD. Ulf Kristersson sitter säkert i sadeln efter att ha haft ett möte med SD, vilket han ansåg att det var hög tid för.

Alla analyser måste därför vara dagsfärska och kunna ändras dagen efter. Svårigheten ligger i att kunna ana sig till när bäst före datum för olika ståndpunkter går ut.

I Ulf Kristerssons fall gick bäst före datum ut redan innan förpackningsdatum. I januari var det tänkt att Ulf Kristersson skulle dela ut 2020 års stipendium för Micael Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen. Men så träffade han Åkesson efter att ha lovat Hédi Fried, som överlevde förintelsen, att aldrig ha nåt med SD att göra. Nu ska inte Kristersson dela ut något pris.

Time utnämnde Greta till årets person den 10 december. Den 12 december utnämnde SVT henne till vänsterpopulist.

M var motståndare till marknadshyror under Reinfeldts regeringstid av ekonomiska och pragmatiska skäl. Nu har de unga moderaterna tagit över så nu är M för marknadshyror - av ideologiska skäl.

Det rådde stor glädje 2016 när Parisavtalet om klimatet var klart. I Madrid 2019 är stämningen på nollpunkten, inga viktiga beslut om klimatåtgärder gick att ta.

Time utnämnde Greta till årets person den 10 december. Den 12 december utnämnde SVT henne till vänsterpopulist.

Den enda slutsats som går att dra är att det inte går att dra några slutsatser. I alla fall inga långsiktiga.

Barbro Engman

ledare@daladem.se