Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Jämställdhet och feminism

Krönika: Sverigedemokraterna

Annons

I Sverigedemokraternas kretsar är det självklart att det kan ”bli lite tokigt” framåt kvällskvisten.

Det blev exempelvis lite tokigt enligt EU-parlamentarikern Peter Lundgren när han höll fast en kvinna mellan benen samtidigt som han tafsade på henne och krävde att få en puss innan han var beredd att släppa henne.

I sådana fastlåsta lägen är det lätt hänt att kvinnor får panik, vilket även den kvinna som var inblandad i denna lite tokiga stund på hotellet där ett antal Sverigevänner hade en trivsam fest fick. Allt enligt de inspelningar som SD själva la ut till allmänt beskådande.

Det är verkligen skräckfyllt att läsa SD-kvinnornas kommentarer till SD-männens sätt att se på kvinnor. De har nämligen samma uppfattning som alla män som tycker att kvinnor är ena gnällspikar som hakar upp sig på allt och dessutom alldeles i onödan.

Man ska helt enkelt inte gnöla och gnälla bara för att män beter sig svinaktigt. Det har de gjort i alla tider och det har alla kvinnor råkat ut för.

Att män inte kan hålla sig till sin egen kropp är inget att tjafsa om. Det är ju bara att slå bort händerna som en kvinna uttryckte det i en av alla kommentarer till stöd för Peter Lundgren som flödade över i sociala medier.

Så den grundfilosofi som många i SD av allt att döma omfattas av är att män kan bete sig som de vill och kvinnors uppgift är att finna sig i det. Har man blivit illa behandlad genom historien så ska det gälla även i fortsättningen.

Detta stämmer också med den värdekonservativa politik SD förespråkar. Man ska inte kasta in några nymodigheter som feminism och rättvisa när det går att leva efter de normer som gällt i alla tider.

Det är förstås en omöjlighet att vägen till rättvisa och jämställdhet kan gå genom att ojämbördiga parter ska slåss om livsutrymmet.

Men det kommer kanske att knöla till sig i relationen med den tänkta samarbetspartnern KD.

KD har nämligen lanserat begreppet ”borgerlig feminism”.

Det är lite oklart vad det feministiska inslaget består av men klart är att samhället inte ska lägga sig i hur människor väljer att leva sina liv. Det ska avgöras vid köksbordet.

Man hoppas ju att KD i alla fall inte menar att det också kan avgöras på ett hotellrum i goda Sverigevänners lag. Då blir det inte mycket feminism och kvinnliga rättigheter kvar.

Då ryker kvinnors rätt till sin egen kropp fortare än KD kan säga att de inte är abortmotståndare.

Det är förstås en omöjlighet att vägen till rättvisa och jämställdhet kan gå genom att ojämbördiga parter ska slåss om livsutrymmet.

Det är en riggad match där de manliga matchfixarna i SD och KD varit i farten innan själva fighten börjat, ivrigt påhejade av både en manlig och en kvinnlig hejarklack.

Det är verkligen så sorgligt att åse.

Barbro Engman

ledare@daladem.se