Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Konstigt att ursäkt är okej vid vissa brott men inte andra

Krönika: Brottslighet

Alla kan göra fel, vi är inte mer än människor säger vi ursäktande. Vi är därför beredda att förlåta den som har ställt till det för sig. Fast vi skiljer på vilka fel som det går att ha överseende med och vilka som det inte går att ha överseende med.

Om någon rånar en bank så säger vi inte att alla kan göra fel och att det kan hända den bäste. Själva brottslingen säger inte heller ”att det var första gången jag rånade en bank, jag vet att det är fel och jag vill verkligen be om ursäkt”.

Det blir inte heller fråga om några ”tala ut-intervjuer” i media. Vi förväntar oss att man ska ha ett hum om att det är fel att råna banker och därför bör man avstå från att göra det. Och inte tro att det räcker med att be om ursäkt efteråt.

Att köra rattfull ligger lite på gränsen för vad som anses vara möjligt att ursäkta. Många menar att alla kan dricka för mycket och att det kan vara svårt att veta när man har nyktrat till.

Rattfyllerister verkar också åka fast första gången de kört bil onyktra. De ångrar sig och är det fråga om en kändis så kan det också bli en längre intervju om hur svårt de har haft det.

På det sättet har de stora likheter med sexköpare, som ju också är väldigt ångerfulla och av någon anledning alltid har oturen att åka fast första gången som de köper sex.

I uttrycket ”alla kan göra fel” inryms att vi kan överse med det som skett eftersom vi själva skulle kunna göra likadant. Man är väl inte mer än människa säger vi och med det tycks vi mena att människan är ofullkomlig och därför halkar omkring i tillvaron utan att riktigt kunna skilja på vad som är rätt och vad som är fel.

När det gäller kvinnomisshandel, sexköp och våldtäkt anses förövaren inte kunna räkna ut något i förväg utan där kan man hux flux göra fel utan att man riktigt fattade hur det gick till.

Kvinnomisshandel är inget någon ska ägna sig åt, då kan man hamna i fängelse. Men den som slår tycker ofta att det inte var mer än rätt, med tanke på hur provocerande brottsoffret var.

Ingen skulle komma undan med att klaga på den som rånas för att vederbörande inte släppte ifrån sig pengarna tillräckligt snabbt. Det låter ju hur korkat som helst att skylla på någon annan när man beter sig skurkaktigt.

När det gäller kvinnomisshandel, sexköp och våldtäkt anses förövaren inte kunna räkna ut något i förväg utan där kan man hux flux göra fel utan att man riktigt fattade hur det gick till.

Det bara blev så eller det var en kul grej bara, som några av de senaste sexköparna uttryckte det. I de fallen spelar det märkligt nog också roll hur brottsoffret bettet sig.

Vi är alla lika inför lagen brukar det heta, men vi har en mycket flexibel inställning till vad man ska ta på allvar och vilka av lagbokens olika kapitel och paragrafer som vi tycker att man kan se lite lättare på.

Barbro Engman

Krönikör med inriktning på samhällsfrågor, bland annat rörande bostäder.