Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Myndighetspersoner lindrar rädslan för coronaviruset

Krönika: Coronahanteringen

Vilket land kommer att vinna striden om bästa coronahantering? Varje dag delas det ut poäng i tidningar, TV, radio och i sociala medier baserat på de jämförelser som görs mellan olika länder.

Medierna redovisar kurvor, statistik och beräkningar. För att illustrera vilket land som gjort rätt, vilket land som gjort fel. Och varför man trots att man inte visste något om coronaviruset ändå borde gjort rätt från början.

Sverige låg länge illa till. När andra länder gick ut hårt och införde utegångsförbud och stängde ner det mesta så var tanken att vi skulle tänka själva, dra slutsatser av den information vi fick och bete oss som folk.

Denna inställning uppfattades som mycket provocerande runt om i världen, trots att de flesta länder annars litar på att deras medborgare är kompetenta att exempelvis rösta, fatta ekonomiska beslut och i övrigt ta hand om sig och sitt.

Det enda alla är överens om är att vi har att göra med ett okänt virus som beter sig lite hur som helst och inte liknar något annat virus.

I takt med att kunskapen om coronaviruset blir allt bättre så ökar förvirringen. Hur ska vi förhålla oss till kunskap som ändrar sig från dag till dag?

Det är omöjligt att hänga med i debattsvängarna. Det visade sig att vi har ett överraskande stort antal professorer som dessutom har helt olika uppfattningar.

Det där med att lyssna på vetenskapen har blivit allt svårare när forskare står mot forskare, munskyddsförespråkare står mot munskyddstvivlare, tester hyllas och dissas liksom prognoser och bedömningar.

Mitt i denna virvelvind av motstridiga bedömningar och åsikter sitter vi fastklistrade vid TV:n kl 14.00 varje vardag för att lyssna till expertmyndigheternas presskonferens.

Dessa faktabaserade myndighetspersoner lindrar vår otrygghet och rädsla, åtminstone för stunden. Men knappt hinner pressträffen avslutas förrän striderna drar igång igen.

Varje dag är en prövningens dag. Hur ska vi kunna dra några slutsatser av denna kanonad av motstridiga besked?

Vi har inget annat val än att som vanligt lita till vår egen förmåga att hantera besvärliga situationer.

Har vi verkligen tillräcklig förmåga att tänka själva och kan vi lita till vårt sunda förnuft så att det räcker för att hantera ett virusutbrott som tar sig in i samhällets alla skrymslen och vrår?

Jamen, det är jag övertygad om att vi har. Vi har inget annat val än att som vanligt lita till vår egen förmåga att hantera besvärliga situationer.

Vi kan ju inte kasta oss i armarna på första bästa virusexpert eller politiker av olika kulörer som nu börjar skylla ifrån sig.

Det kommer en dag när syndabockarna ska utses. Fram till dess gör vi bäst i att satsa en slant på oss själva.

Barbro Engman

Krönikör med inriktning på samhällsfrågor, bland annat bostadsfrågor.