Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Rostig skruv mot en cykelpump

Krönika: Avtal mellan partier

Ska vi byta grejer, ska vi byta grejer med varann, jag byter min leksaksbil mot en rostig skruv, rostig skruv mot en cykelpump, så lyder inledningen till en visserligen lite ålderstigen men ändå en aktuell text av Hasse Alfredson.

För det är den här typen av byteshandel som de politiska partierna ägnar sig åt. När byteshandeln är klar skriver de ett avtal. Vi kommer att få se många efterföljare till ”decemberöverenskommelsen” och ”januariavtalet” med den skillnaden att överenskommelserna kanske till och med presenteras före valet.

Väljarna vet att politiska löften har ett bäst före datum som går ut dagen efter valet. Hållbarheten på de kompromisser som kommer i deras ställe kan bli mycket kort beroende på hur fort det gick att få till dem och hur svårtolkade de visar sig vara.

Den stora frågan inför nästa val kommer att bli den vanliga, vem kan tänka sig att regera med vem och vilka ståndpunkter är man i så fall beredd att överge.

Jimmie Åkesson (SD) kräver redan nu att M och KD ska skriva på ett kontrakt med SD innan valet om vad deras gemensamma politik ska bygga på.

Så suddas de politiska partiernas egenart så sakteliga ut. De flesta partier verkar inte ha någon större tilltro till att den egna politiken ska kunna locka tillräckligt med väljare.

Väljarna är förstås inte lätta att tas med, åsikterna spretar åt alla håll och det blir inga tydliga besked om hur de vill ha det. Men hur som helst så har vi en knepig tid framför oss.

Vilket slags Sverige blir resultatet av denna sammanläggning av ibland oförenliga ståndpunkter och politiska ideologier?

Frågan om anställningstrygghet väcker också heta känslor, vilket ju inte är särskilt märkligt. Nu hävdar många att man gott kan ha lite byteshandel även på arbetsmarknaden.

Om arbetsgivarna kan få flera undantag från regeln om ”sist in först ut” och få chans att avskeda någon på ett lite mer lättvindigt sätt så borde LO kunna köpa det om medlemmarna får en bättre chans till kompetensutveckling, hävdas det. Ungefär som när man byter en rostig skruv mot en cykelpump.

För oss väljare är det hög tid att fundera över vilka kompromisser som ligger i farans riktning om vi inte satsar på rätt spelare, rätt parti ska det förstås stå.

Detta givande och tagande påstås bidra till balans mellan parterna. Men även när en tomat väger lika mycket som en gurka vet alla ändå att en tomat aldrig kan smaka som en gurka.

Januariavtalet är ett mästerverk när det kommer till byteshandel. Exempelvis kunde hyresgästernas skydd mot hyreshöjningar bytas bort mot att S ville visa att de kunde ta ansvar i ett politiskt svårt läge.

Politik är allvarliga grejer och inget politiskt parti vill bli beskylld för att spela ett politiskt spel. Men för oss väljare är det hög tid att fundera över vilka kompromisser som ligger i farans riktning om vi inte satsar på rätt spelare, rätt parti ska det förstås stå.

Barbro Engman

Krönikör i samhällsfrågor, bland annat bostadsfrågor