Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Väljarna känner sig svikna

Krönika: Svensk politik

Hur skulle vi ha gjort då, upprepar de inte längre så muntra men trogna Socialdemokraterna. Det fanns ju inget annat alternativ än att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna för att hålla Sverigedemokraterna borta.

Priset för detta var att leverera politik så att C och L blev nöjda. Det blev de.

Men för varje dag som går ökar istället stödet för SD och S riskerar nu att bli omsprungna av SD. Inte läge att ropa bingo alltså. I samma ögonblick som C och L valde en S-ledd regering kastade M och KD sig i armarna på SD.

Mycket talar för att L kommer att strunta i Jan Björklund och hans löfte till sina adopterade söner att aldrig närma sig SD. Åkesson har mitt nummer så det är bara att ringa, lät Nyamko Sabuni meddela häromdagen.

SD-väljare har stora likheter med Trump-väljare. Det spelar ingen roll vad SD har för politik. Många går till valurnorna under parollen ”vad fan dårå, de andra bara tjafsar och allt går åt helvete så nu kan väl SD få en chans”

Fast inte kvinnor mellan 18-29 år, dem är det lite ruter i. 93,5 procent av dem skulle inte rösta på SD enligt SIFO.

Vi kanske kunde ha en period med bara kvinnlig rösträtt för att väga upp den period då bara män fick rösta? Nejdå, jag vet, men det är onekligen en uppiggande tanke.

Det finns en utbredd främlingsfientlighet i SD-leden, därom tvistar inte de lärde. Man behöver bara glutta lite på någon SD-tråd i sociala medier

Det finns en utbredd främlingsfientlighet i SD-leden, därom tvistar inte de lärde. Man behöver bara glutta lite på någon SD-tråd i sociala medier för att fatta hur illa det är.

Många är också övertygade om att SD kommer att fixa allt annat som de är missnöjda med, sina pensioner, bristerna i sjukförsäkringen, gängbrottsligheten, skolresultat och äldreomsorgen. Det spelar ingen som helst roll om det stämmer eller inte. Fakta biter inte på gruppen ”va fan dårå”.

Många väljare går till SD i tron att de ska få gammal hederlig S-politik av Åkesson nu när de inte får det av Löfven.

För att hålla SD borta så fick S offra en del av det de gick till val på. Hyresgästerna behövde exempelvis inte oroa sig för högre hyror.

Men nu förmodas samma hyresgäster, som gillade S-kampanjen mot hyreshöjningar, att sitta med hyresavin i knäet och tänka att det är väl inte mer än rätt att det var jag som skulle betala priset. Så kommer de inte att tänka. De kommer att känna sig svikna oavsett vad partistrategerna tycker att de borde känna.

När jag var barn lekte vi en lek som hette ”land och rike”. Det gick ut på att man skulle erövra någon annans rike. De ursprungliga gränserna suddades ut.

När leken var slut skulle alla återgå till sina gamla gränser. Nu när gränserna mellan partierna blivit alltmer suddiga vore det väl en bra idé att återgå till de gamla gränsdragningarna?

Barbro Engman

ledare@daladem.se