Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: En norsk tanke: Är nationalsocialister patrioter?

Krönika: Norges nationaldag 17 maj

Annons

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) kallar sig för patrioter och nationalsocialister. De utger sig för att vara mer trogna vårt land än vi andra. Är det så nationalsocialister i verkligheten agerat?

Vilka är deras värderingar och hur ställer de sig till den svenska modellen som byggts upp under drygt 80 år, utifrån historiska grundvalar, med solidaritet, samverkan och alla människors lika värde som grund?

De hatar judar, de hatar muslimer och de har inget till övers för Svenska kyrkans grundläggande värderingar som den gyllene regeln och värn om de svaga, oavsett ursprung och hudfärg. De bryr sig bara om sig själva.

I Norge finns inte samma grogrund för odemokratiska företeelser. Där fick man nog av nationalsocialisterna under andra världskriget, då de visade sitt rätta jag.

Det vi i praktiken sett av dem talar sitt tydliga språk. Det var militäriskt, diktatoriskt och därmed osvenskt. Ledaren för deras norska gren har flytt fältet, till Sverige.

I Norge finns inte samma grogrund för odemokratiska företeelser. Där fick man nog av nationalsocialisterna under andra världskriget, då de visade sitt rätta jag.

Nasjonal Samling, som de där kallade sig, sålde sitt land till främmande makt, så fort de såg möjligheter att gynna sig själva. Vad kan vara mindre nationalistiskt?

I Norge, som var styrt av främmande makter från 1380 till 1905, är nationalsocialisterna fortfarande landssvikare.

När man äntligen lyckats skapa ett eget styressätt, världens enda folkvalda kungahus, och frihet att utveckla sitt land på det sätt man själva ville, då sålde nationalsocialisterna ut alltsammans inklusive sina landsmän till utländska nazister.

Samma sak kommer att ske igen, om inte här och nu, någon annanstans, någon annan gång, där man inte lärt av historien.

Ränderna går aldrig ur vare sig NMR eller Jimmie Åkesson och hans partikompisar som har samma bakgrund, men polerar ytan.

Tänk på det när ni imponeras av hur norrmännen firar sin nationaldag 17 maj. Envälde, ockupationsmakt, terror, svek och angiveri lever fortfarande kvar i det norska folkets medvetande.

Men svikarna straffades och fick sona sina brott. Man gjorde rent hus och städade bort det förflutna.

Därför är det friheten och självständigheten som förgyller denna dag och gör den så stor för världens lyckligaste folk.