Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Jennifer Tuohisto-kokko: Mitt värsta tågminne – "Jag var obekväm från början och blev mer och mer obekväm ju mer tiden gick"

Annons

I lunchrummet pratade jag och några kollegor om pendling. Många kollegor pendlar med tåg och mina tankar slungades snabbt tillbaka till min gymnasietid när jag tågpendlade i princip varje dag.

Många scenarion mina kollegor upplever i kollektivtrafiken har även jag upplevt och dom flesta runt bordet nickade, skrattade och suckade igenkännande.

Vissa scenarion verkar vara vanligt förekommande och upprepar sig gång på gång

Vissa scenarion verkar vara vanligt förekommande och upprepar sig gång på gång… Varför finns inte någon rådande konsensus kring hur en bör bete sig på ett tåg? En broschyr som heter typ ”Vett och etikett i kollektivtrafiken!”? Jag skulle eventuellt kunna ta på mig att skriva den men är osäker på om mina ironifärdigheter är tillräckligt välutvecklad för att inte trampa alltför många på tårna? Antagligen skulle broschyren bli en stor flopp. Kanske att någon folkkär människa skulle skriva denna broschyr, typ Ernst (hur fan stavas hans efternamn nu igen… bäst att googla!) Kirchsteiger eller Leif GW Persson?

Varför finns inte någon rådande konsensus kring hur en bör bete sig på ett tåg? En broschyr som heter typ ”Vett och etikett i kollektivtrafiken!”?

Mitt värsta tågminne måste i alla fall vara den gången en betydligt äldre karl satte sig bredvid mig, då cirka 17 år gammal. Han började ganska snabbt visa tendenser till att vara obekvämt social. Han började berätta saker hans fru gjorde som han inte tyckte om att han länge hade funderat på om han ens tyckte om henne fortfarande.

Han började fråga mig vad jag tyckte och hur jag skulle ha gjort i samma situationer då han ville ha ”en kvinnas perspektiv” på saken. Jag var obekväm från början och blev mer och mer obekväm ju mer tiden gick. Självklart var det långt mellan hållplatserna så jag kunde inte lura i gubben att jag behövde gå av tåget heller. Jag kommer inte ihåg vad jag svarade på alla frågor, om jag nu gjorde det…

Jag var obekväm från början och blev mer och mer obekväm ju mer tiden gick

När vi satt där i lunchrummet och diskuterade kom vi fram till lite vett och etikett som jag tänkte dela med mig av.

• Försök hålla eventuella telefonsamtal korta. Prata med små bokstäver och använd absolut inte under några omständigheter högtalarfunktionen på din telefon… Tro det eller ej, envägskommunikation är otroligt tråkigt att lyssna på och du är garanterat inte så intressant att ett helt tåg vill lyssna på dina problem.

• Tugga med stängd mun och ät gärna sådant som luktar okej. Undvik helst surströmming, kaviar och mögelostar… Det är inte trevligt för dom som inte får smaka.

• Ställ inte din väska på sätet bredvid dig när tåget är fullt. Om det istället finns gott om plats på tåget, sätt dig absolut inte bredvid någon om det finns lediga ensamsäten. Onödig social kontakt är jobbig så att sitta bredvid någon bör undvikas. På grund av samma anledning är det jobbigt att be någon flytta väskan, bespara dina medmänniskor den konversationen.

• Barn och djur bör om möjligt stanna hemma. Behöver du ta med någon sådan på tåget, säkra upp med mycket snacks, sömnmedel och Netflix! (Lugnt, ni behöver inte ta illa upp, jag är också förälder. Tycker dock barn är rätt jobbiga på tåg ändå, så undviker helst det)

• Musik. Nej, bara nej. Hörlurar tack!

• Fötter på sätet? Ta åtminstone av dig skorna först, dock enbart om dina fötter är luktfria.

• Är du fripassagerare som planerar att gömma dig på toaletten hela resan för att undvika konduktören? Lägg dig uppe i bagagehyllan istället. Toaletten är till för människor med liten blåsa och tarmar med fart i. Det blir så himla otrevligt om någon bajsar på sig i tågvagnen, så snälla håll toaletten fri. När vi ändå pratar toalettvett, snälla spola och tvätta händerna gott folk. Det blir så mycket trevligare för alla.

Jennifer Tuohisto-kokko

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips