Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Johan Danielsson: Människor som tvingas leva som skuggor i vårt samhälle

Krönika: Skuggsamhället

Julen nalkas, snart ska många av oss återigen träffa släkt och vänner och vid dukat bord inta julskinka, Jansons frestelse, sill, gubbröra, kall och varmrökt lax. Kanske titta på Kalle Anka eller Karl-Bertil Jonsson julafton.

Till barnens förtjusning kanske tomten kommer med en säck full med julklappar. I år fick kollegor, anställda, familj och släkt samma present av mig, Elinor Torps fantastiska bok, Vi Skuggorna - Ett Sverige du inte känner till.

För samtidigt som vi värmer oss med julglögg sitter det runt om i Sverige människor huttrandes i tältläger, källare och hälsofarliga industrilokaler berövade sitt grundläggande värde som människor.

Det här är människor som vi på relativt kort tid har gjort oss beroende av. Människor som städar våra kontor, bygger skolor och sjukhus och renoverar medelklassens kök. Människor som är en integrerad del av vår ekonomi men som tvingas leva som skuggor i vårt samhälle.

Det är dessa människors livsöden och politiken som möjliggör dessa tragedier som Elinor Torps bok handlar om.

Det är en berättelse om starka människor som mot alla odds kämpar för att etablera sig i Sverige, för att få ett riktigt jobb, betala skatt och slippa vara rädd varje dag på jobbet.

Men det är också en berättelse om ett system som gör att en städerska från Kazakstan som ramlat ut genom ett fönster och brutit ryggen kan bli liggande i tre och en halvtimme på marken i väntan på hjälp för att arbetsgivaren först ska städa undan alla spår och tvinga henne säga att det var en olycka utanför arbetet.

Ett system där kriminella lärt sig att de kan agera ostört i arbetslivet. Att där kan de tvätta sina pengar utan inblandning av myndigheter.

Ett system där polska missbrukare flygs till Stockholm för att införskaffa samordningsnummer, identitetskort och bankkonton för att sedan flygas hem igen. Kvar i Stockholm har arbetsgivaren allt som behövs för att tvätta pengar genom falska fakturor och svartarbete.

Även om detta kanske riskerar att lägga sordin på julstämningen tror jag att Torps bok kan vara ett nyttigt uppvaknande för många.

Flera av de reformer som öppnat upp för den nu snabbt växande arbetslivskriminaliteten genomfördes av alliansregeringen, ivrigt påhejade av ett naivt miljöparti. Men det är viktigt att förstå att de motåtgärder vi nu vidtar måste skruvas upp.

Den socialdemokratiska regeringen har gett uppdrag till ett utökat myndighetssamarbete för att bekämpa brottsligheten i arbetslivet.

Den socialdemokratiska regeringen har gett uppdrag till ett utökat myndighetssamarbete för att bekämpa brottsligheten i arbetslivet. Inspektionerna har ökat kraftigt, från 161 stycken 2017 till 1210 bara fram till augusti i år. Men satsningen måste utökas.

LO har krävt en fördubbling av resurserna till de åtta brottsbekämpande myndigheterna, främst Arbetsmiljöverket och Gränspolisen.

Vi måste också snarast sätta stopp för missbruket med samordningsnummer. Att det idag finns 100 000-tals samordningsnummer till vilka vi inte kan styrka någon identitet är helt oacceptabelt.

De sekretesshinder som finns mellan myndigheter idag måste också tas bort så att vi på allvar kan bekämpa den organiserade arbetslivskriminaliteten.

Även på EU-nivå måste arbetet intensifieras. De nya regler som antagits för vägtransportsektorn kommer kunna bidra till ordning och reda på den delen av arbetsmarknaden.

Men ska vi lyckas komma åt en gränsöverskridande brottslighet behöver vi mer av det europeiska samarbetet. Här kommer den nya europeiska arbetsmyndigheten, ELA, förhoppningsvis kunna spela en viktig roll.

Listan kan göras längre men klart är att i nuvarande tempo vinner de kriminella, och seriösa svenska företag slås ut. Torps bok är således också påbjuden läsning inom arbetarrörelsen.

Johan Danielsson

ledare@daladem.se