Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Johan Danielsson: Valet är över men kampen för anständiga arbetsvillkor fortsätter

Krönika: EU

Annons

Det är med blandade känslor jag lämnar valrörelsen och min första månad som europaparlamentariker bakom mig för en efterlängtad semester i Laknäs vid Siljans strand.

Valet till Europaparlamentet är över. Katastrofscenarierna undveks. Valet blev för de etablerade partierna i Europa ungefär som för oss socialdemokrater i Sverige, okej, men inte lysande.

Extremhögern gick framåt men inte tillräckligt för att i grunden skaka om EU-samarbetet. Men utvecklingen är tydlig och om ingenting sker kommer det se ännu värre ut efter nästa val.

Och även om de högerextrema är för få för att få direkt inflytande över politiken på EU-nivå finns det en stor risk att det minskade stödet för övriga partigrupper kommer försvåra beslutsfattandet de kommande åren.

Under förra mandatperioden var det ofta mycket knappa majoriteter vid viktiga politiska beslut. Uppgången för extremhögern riskerar att göra det svårare att återskapa dessa majoriteter.

Detta vore djupt olyckligt. För EU behöver fortsätta fatta beslut för att skapa en inre marknad för vanligt folk istället för företagens kortsiktiga vinstintressen, för ett arbetsliv som garanterar att människor varken blir sjuka eller dör av sitt arbete, ett samarbete där politiken återtar kontrollen från marknadskrafterna.

Lägg till detta klimatkrisen. Där de nu växande partierna på högerkanten, förutom att vara främlingsfientliga och antidemokratiska, har en sak gemensamt och det är uppfattningen att det inte pågår någon klimatförändring.

Lyckas vi inte fatta beslut på dessa områden är risken dessutom paradoxalt nog den att de partier som omöjliggör besluten vinner ytterligare stöd i kommande val.

Det finns med andra ord mycket att ta tag i. Men valrörelsen och alla de möten jag hade runt om i Sverige gav mig en energi som jag tar med mig i det nya uppdraget.

Tack vare stödet från LOs 14 medlemsförbund fick jag möjlighet att på heltid, under fem månader, lämna mitt jobb som LO:s EU-samordnare och resa runt i landet och besöka arbetsplatser från Norrbotten till Skåne.

Många av dom jag träffat har vittnat om en allt mer pressad situation på grund av osund konkurrens. Jag har talat med poliser som redogjort för det moderna slaveriet på våra vägar.

Tillsammans med Transportarbetareförbundet har jag besökt hamnar och uppställningsplatser och med egna ögon sett hur utländska chaufförer utan lön i väntan på nästa körning lever under hemska förhållanden längs med våra svenska vägar.

I byggbodarna har byggnadsarbetare, elektriker och målare berättat om orättvisorna på arbetsplatserna. Hur de arbetar sida vid sida med arbetare från andra länder med betydligt lägre löner och sämre arbetsvillkor.

Jag har träffat medlemmar i Handels som berättat om hur de tillfälliga anställningarna och otryggheten ökar. Arbetsplatser hos Kommunal där vinstintressen fört med sig rovdrift på personalen.

Den verklighet jag har mött återfanns inte i borgerlighetens valrörelse. Ska vi göra någonting åt detta är det upp till oss i arbetarrörelsen. Och som europaparlamentariker kommer jag att kämpa varje dag för att stoppa fortsatt avreglering, social dumping och andra försök till att underminera arbetstagares rättigheter och arbetsmiljö.

Jag har därför valt att sitta i både transportutskottet och i arbetsmarknadsutskottet. Jag har dessutom blivit vald till förste vice ordförande i det förstnämnda. Så efter sommaruppehållet kavlar jag upp ärmarna och kör.

Lyckas vi inte med att skapa en fri rörlighet i EU som är socialt acceptabel så kommer den inte finnas kvar om 15 år.

Första testet blir att gå i mål med förhandlingarna om nya regler för vägtransporter i Europa. Om man permanent bedriver inrikestrafik i Sverige ska man registrera bilen i Sverige, skatta i Sverige och följa svenska kollektivavtal. Detta borde vara en självklar princip.

Att vi klarar av att reglera detta är avgörande för EU-samarbetet. Lyckas vi inte med att skapa en fri rörlighet i EU som är socialt acceptabel så kommer den inte finnas kvar om 15 år.

Med detta sagt så önskar jag er alla en fantastisk sommar. Och att ni precis som jag kan få möjlighet att njuta av kvällsdopp, jordgubbar, färskpotatis och gårdsauktioner i vad som är Sveriges mest fantastiska landskap.

Johan Danielsson

Europaparlamentariker (S)

ledare@daladem.se