Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Kim Söderström: Ett bra skydd för arbetare och företag

Krönika: Kollektivavtal

Annons

Det är med glädje som jag läser liberala ledarsidor som vill tala om kollektivavtal. Tyvärr så har de flesta en förmåga att blanda ihop äpplen och päron.

Ett kollektivtal är en hygienfaktor som säkerställer en lägsta nivå som arbetare får löner och ersättningar utifrån. Ett kollektivavtal säkerställer dessutom konkurrensneutraliteten mellan företagen.

Att påstå att handslaget mellan Socialdemokraterna i Dalarna och Byggnads GävleDala är riggat, så att endast företag med arbetare som är med i facket ska vinna upphandlingar, är lögn.

Ett företag kan mycket väl ha kollektivavtal utan att en enda arbetare är med i facket.

Handslaget syftar till att i upphandlingsdokumenten ställa de krav som finns i kollektivavtalen. Därigenom bryter det inte mot de lagrum som en liberal ledarsida hänvisar till. Om ett företag uppfyller dessa krav så är det inget problem.

För Byggnads och Socialdemokraterna handlar det om att skydda arbetarna och de företag där de arbetar.

För Byggnads och Socialdemokraterna handlar det om att skydda arbetarna och de företag där de arbetar. Dessutom har handslaget fört frågan om kollektivavtalen framåt med fokus på innehållet.

Det är ett pågående arbete som kräver att man diskuterar frågan. Därför är det tacksamt att liberala debattörer hjälper oss att hålla frågan vi liv.

Det vore dock ännu bättre om de liberala debattörerna även fokuserade på varför arbetare idag tvingas sova på kalla betonggolv på ett skitigt bygge, varför byggnadsarbetare skadas eller mister livet i arbetsplatsolyckor, varför asbest rivs utan ordentliga skydd, varför arbetare inte får de löner och ersättningar de har rätt till, varför byggnadsarbetare av arbetsgivare hotas med repressalier om de kontaktar eller går med i facket (apropå liberala debattörers fäbless för föreningsfrihet).

Eller varför schyssta företag med kollektivavtal förlorar upphandlingar till företag som lämnar anbud som är orimliga att konkurrera med.

Avslutningsvis tycker jag det är befriande att de ideologiska ståndpunkterna blir så synliga. Samtidigt som vi försöker göra något bra för arbetare och företag i en viss bransch så försöker liberala debattörer misstänkliggöra det arbetet.

Kim Söderström

Ordförande Byggnads Gävledala

ledare@daladem.se