Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Kim Söderström: Värna likvärdig konkurrens

Krönika: Arbetsmiljö

Minns ni hästköttskandalen för några år sedan? Folkstormen var total. Medborgarna trodde de serverades nötkött. Men det visade sig vara häst- och åsnekött. Låt oss göra en tillbakablick på vad som skedde.

Findus skulle göra lasagne och behövde kött. De kontaktar en fransk leverantör. Vilken i sin tur anlitar en leverantör på Cypern, som skickar ordern till en kötthandlare i Holland, som fått ett bra pris från ett slakteri i Rumänien.

Varpå köttet skickas tillbaka till Frankrike, för att efter ytterligare några lastbilstransporter hamna på lagercentraler runt om i Europa. Findus beställde nötkött, men fick efter den beskrivna karusellen hästkött.

Detta kunde ske eftersom kapitalismen av naturen är sådan. Pengar skall tjänas oavsett vad. Om det inte finns regleringar eller kontroller går det över styr. Det är inbyggt i det kapitalistiska systemet.

Varför skriver jag om detta undrar ni? Jo, byggbranschen har stora likheter med hästköttskandalen. Den beskrivna entreprenadkedjan går att likställa med hur det idag ser ut på många svenska byggarbetsplatser.

Det omkommer ungefär en byggarbetare varje månad. Väldigt många skadas. Mörkertalet är stort, eftersom många som skadas skickas till sina hemländer innan någon hinner reagera.

Jag har debatterat den här frågan till leda. Jag trodde i min enfald att även ideologiskt oliktänkande kunde känna empati och medkänsla med människor som utnyttjas (ofta utländsk arbetskraft).

Det finns undersökningar som visar att över 80 procent av svenskarna vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Men då måste de protestera lika högljutt som de gör när hästar förvandlas till oxfilé under en entreprenadkedja i Europa, eller när de kräver närproducerat kött till skolbarn.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier reglerade entreprenadkedjor i kollektivavtalet för några år sedan. Byggnads var tvungna att varsla om konflikt och arbetsgivarföreningen med Svenskt Näringsliv i spetsen rasade högljutt.

Byggnads arbetar med dessa frågor dagligen. Men allmänheten och media är tyvärr likgiltiga inför det faktum att människor behandlas som slaktat hästkött.

Byggnads arbetar med dessa frågor dagligen. Men allmänheten och media är tyvärr likgiltiga inför det faktum att människor behandlas som slaktat hästkött.

Hur vore det om politiker oavsett ideologi ställde sig på den utsatta byggnadsarbetaren sida och fattade de beslut som krävs? Nämligen hårdare och tätare kontroller från de myndigheter som hanterar fusket i byggbranschen. Högre sanktionsavgifter och en rejäl städning i en bransch som lockar till sig kriminalitet.

Den svenska modellen bygger på kollektivavtalslösningar och är egentligen bara ett handslag mellan parterna om att stå för det som man kommit överens om. Man kan då tycka att även arbetsgivarorganisationerna vill stävja fusk och kriminalitet.

Kanske inte för att de månar om den utsatta arbetaren. Men de borde åtminstone stå upp för en likvärdig konkurrens mellan företagen. Tyvärr är det idag facket ensamma som lägger allt större tid på kontroller och att jaga skumma arbetsgivare.

Jag är medveten om företagens vinsthysteri, att de vill splittra facken och hålla ner löner och ersättningar. Men jag hade aldrig trott att de var villiga att offra människors välmående och i slutändan den framgångsrika Svenska modellen.

Kim Söderström

Ordförande Byggnads GävleDala

ledare@daladem.se