Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: Avvärjd kris men ändå orosmoln

Krönika: Grekland

Är krisen över för Grekland? Ja, det finns mycket som tyder på det. Men det finns också orosmoln.

Den grekiska staten har nu kunnat ta upp ett lån på 488 miljoner euro. Det är statsskuldväxlar, med tre månaders löptid, och en ränta om nu är minus 0,02 procent. Grekland gynnas nu av låga räntor. Men som Göran Persson en gång påpekade: "Den som är satt i skuld är icke fri".

Grekland har skulder som måste hanteras under många år framåt.

Efter valet i somras fick Grekland en konservativ regering ledd av premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som lovade att stå fast vid de mål som uppsatts för landet.

Nu kommer också signaler om att konjunkturen viker och arbetslösheten stiger i många länder. Grekland har än så länge klarat sig och istället kunnat se sjunkande arbetslöshet och räknar med tillväxt nästa år. Det är också helt i linje med de finansiella mål som satts upp.

BNP ska enligt budgeten för 2020 öka med 2,8 procent. Och arbetslösheten ska sjunka till 15,6 procent, från nuvarande 17,4.

Statsskulden ska minska till 167,8 procent av BNP från nuvarande 173,3 procent. Detta är mer än vad landets långivare räknar med. De tror på 2,2 procent i BNP-tillväxt.

Greklands ekonomi är på väg att stärkas. Men än är det troligen långt kvar innan tillväxten sipprat ner till de som har det sämst. Löner och pensioner är fortfarande väldigt låga för många människor.

En glädjande sak är också att Grekland höjer sina ambitioner när det gäller förnybar energi. Grekland har varit och är mycket beroende av fossila bränslen för sin elproduktion. Vindkraftverken blir dock allt fler och solkraft utnyttjas mer och mer.

På en del orter kan man se soldrivna lyktstolpar och också sittbänkar där man kan ladda sin telefon med solenergi. 2030 ska 35 procent av energin komma från förnybara källor är ambitionen i Grekland. EU:s mål är 31 procent.

Politiskt har det skett att det nazistanstrukna partiet Gyllene Gryning, som lockade över 400 000 väljare tre val i rad från 2012 nu är borta ur parlamentet. 18 mandat försvann vid valet

Politiskt har det skett att det nazistanstrukna partiet Gyllene Gryning, som lockade över 400 000 väljare tre val i rad från 2012 nu är borta ur parlamentet. 18 mandat försvann vid valet och partiet har tvingats stänga sina högkvarter.

Nedgången syntes först vid EU-parlamentsvalet i maj och blev fullt synlig vid parlamentsvalet där liberalkonservativa Ny Demokrati kunde ta makten.

Gyllene Grynings väljare, ofta missnöjda arbetare, togs över av andra partier. De ultranationalistiska hittade till Grekisk lösning, ett parti utan nazistanknytning.

Det finns också andra partier på yttersta högerkanten och yttersta vänsterkanten som lockar en del. Majoriteten av väljarna tycks dock nu befinna sig i samma breda politiska mittfåra som i andra länder.

Lennart Götesson

ledare@daladem.se