Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: En miljon greker väntar på turisterna

Krönika: Grekland och turismen

I en ort vid kusten i Grekland sitter en man utanför en tillbommad taverna. Utanför ett hotell sopar en kvinna. De väntar på turisterna. De har väntat i flera veckor nu, väntat på att årets inkomster skulle börja komma.

Grekerna var snabba med att stänga ner och har lyckats hålla antalet virussmittade nere, men det har kostat och kostar. 2019 reste 31 miljoner turister till Grekland och lämnade 197 miljarder kronor.

Om svensk ekonomi blöder under nuvarande viruskris, så finns i alla fall att ta av inte minst genom en låg statskuld, en bit över 20 procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Grekisk ekonomi blöder också, men här var det blodfattigt redan från början med en hög statsskuld efter den ekonomiska kris som alldeles nyss tagit slut. Nu drar landets statsskuld iväg uppåt och ser ut att snart landa på 200 procent av BNP. BNP se i år ut att minska med kanske nio procent.

Alla siffror är osäkra. Allt beror på hur länge pandemikrisen varar. I Grekland hoppas uppemot en miljon människor på att livet ska återgå till det normala. Det är alla som jobbar inom turistnäringen eller på annat sätt är beroende av turismen.

Det är ägare av tavernor och caféer, barer och små hotell. Det är alla som jobbar där. Det är uthyrare av solstolar på stranden. Det är taxichaufförer och det är guider.

Grekland är beroende av turismen. Cirka 25 procent av landets BNP kommer från turismen. Landet har precis gått från en ekonomisk kris som varade i cirka tio år till att nu vara ett fattigt land med näsan precis ovanför vattenytan.

Och då kom en ny kris innan landet hunnit återhämta sig ens något. Nu väntar troligen en recession igen.

Grekland planerar för att under maj och juni gå tillbaka till ”normala” förhållanden, men med vissa begränsningar. Det finns förhoppningar om att kunna rädda kanske en tredjedel av årets turistsäsong

Grekland planerar för att under maj och juni gå tillbaka till ”normala” förhållanden, men med vissa begränsningar. Det finns förhoppningar om att kunna rädda kanske en tredjedel av årets turistsäsong och man tittar på regler för hur det ska gå till.

Först räknar man med att den inhemska turismen ska komma igång och därefter turism från grannländer som kommer med bil eller buss. Det sista steget är flyg från länder som Sverige. Detta steg är mycket viktigt för ekonomin.

Det är ”rika” nordeuropéer och amerikaner som har förmågan att ge mest pengar till landets kassa och till enskilda näringsidkare. Men det krävs också att det fortsatt blir så låga flygpriser att människor anser sig ha råd, annars kommer det bli tomt på många hotell och tavernor.

Lennart Götesson

Krönikör med inriktning på flera samhällspolitiska och kulturella ämnen och bland annat Grekland.