Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: Ett extremt parti som försvann

Krönika: Grekland

I Grekland finns, eller fanns, ett parti som kunde samla många missnöjda väljare under sin fana. Det är (var) det nazistanstrukna Gyllene Gryning. Partiet lockade som mest få en halv miljon väljare och fick plats i parlamentet i tre val i rad.

Nu är partiet mer eller mindre borta. Vid valet i somras tog det slut och parlamentsplatserna uteblev för partiet.

Nu återhämtar sig Grekland från den ekonomiska krisen. Vid valet i somras kom det gamla (borgerliga) maktpartiet Ny Demokrati tillbaka.

Det högernationalistiska Oberoende greker fick lämna parlamentet. Mittenpartierna Floden (Potami) och Centerunionen fick också se sina mandat försvinna.

Syriza (vänsterpolitiskt) som satt vid makten fick backa till en oppositionsroll och det gamla (socialdemokratiska) maktpartiet Pasok som nu ingår i partiet Kinal är bara en skugga av vad det varit.

Gyllene Gryning är ett nazistiskt parti som egentligen aldrig försökte att framställa sig som något annat, utan stod för vad man är. Trots det lockade partiet över 400 000 väljare tre val i rad.

Varför blev det då så att partiet inte längre lockade väljare? Det finns många orsaker som var och en tog en bit av partiet.

En förklaring är att det inte finns mellan 400 000 och 500 000 nazister i Grekland. Det var missnöje med andra partier som fick väljare att rösta på Gyllene Gryning. Och när de ekonomiska förhållandena i landet någorlunda normaliserats, då tappade partiet många missnöjesröstande inte minst från arbetarklassen.

En förklaring är också att Gyllene Gryning blev för mycket för många väljare med sin uppmaning till våld mot dem som man inte gillade.

En annan förklaring är att väljare sökte sig till Grekisk lösning, ett högernationalistiskt parti utan nazistanknytning. En förklaring är också att Gyllene Gryning blev för mycket för många väljare med sin uppmaning till våld mot dem som man inte gillade.

Och en till förklaring var det faktum att partiet låg bakom mordet på rapparen Pavlos Fyssas. Det blev för mycket för många när en grek mördades. I höst ska rättegången om mordet, och en del annat, mot 69 partiföreträdare slutföras.

Nu kan Grekland låna till minusränta och arbetslösheten har sjunkit. Det som kan oroa något är att statsskulden under 2018 ökade till 181,2 procent av BNP, från att 2017 ha varit 176,2 procent enligt de av Eurostatkontrollerade siffrorna.

Grekland klarar nu också att få plus i budgeten vilket är ett villkor för de nödlån som landet har fått.

Det som kan bli ett bekymmer för landet är att det finns våldsbejakande grupper på de allra yttersta vänster- och högerkanterna. Vad dessa krafter kan komma att göra återstår att se.

Lennart Götesson

ledare@daladem.se