Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: EU bör införa vaccinationspass

Krönika: Vaccinering och turism i EU

Länder som Grekland, Spanien, Italien och Portugal hämtar en stor del av sin inkomst från turismen. Det gäller också en hel del andra länder inklusive ett antal dit vi på grund av deras tvivelaktiga regimer inte borde resa.

Oavsett vad som sägs om att vi ska minska på resandet så behövs många av resorna av olika orsaker. Alla dessa länder behöver nu för sin ekonomis skull få fart på resandet och då är ett vaccinpass en lösning.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har talat för att EU ska införa ett gemensamt vaccinpass. Nu kan han anses delvis tala i egen sak.

Grekland hämtar cirka 25 procent av sin BNP från turismen och var femte grek jobbar inom branschen. Han talar dock också för alla andra länder dit turister åker. Och han talar för alla som vill åka till andra länder och alla som måste åka. Det finns ju dem vars jobb kräver att de åker till andra länder.

Här i Sverige har vi fått läsa och höra om hur turistbranschen lider under covid-19-restriktionerna och hur många miljoner som går branschen förbi. Nu är Sverige inget stort turistland, men om Sverige har en synbar näring som blöder kan man ju lätt föreställa sig hur det är i till exempel Grekland.

Om ett hotell i Sverige stänger eftersom ingen kommer så får kanske hundratals stänga i Grekland.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides bör också ha ett intresse av att turismen kommer igång och att folk kommer till hemlandet Cypern.

WHO, Världshälsoorganisationen, var redan i maj 2020 inne på att vaccinationspass kunde vara en lösning och teknikbolag är redo att komma med den tekniska lösningen. Så varför tveka?

WHO, Världshälsoorganisationen, var redan i maj 2020 inne på att vaccinationspass kunde vara en lösning och teknikbolag är redo att komma med den tekniska lösningen. Så varför tveka?

Nu har det anförts att ett vaccinationspass kommer att dela in människor i två grupper. Men vaccin mot covid-19 kommer att vara tillgängligt för alla. Det blir då upp till var och en att bestämma om de vill kunna åka till Mallorca eller nöja sig med Öland.

Om det sedan visar sig att alla inte bör vaccinera sig av medicinska skäl så kommer de troligen att utgöra en mycket liten grupp och då kunna exkluderas från vaccinet och ändå få en notering i sitt vaccinpass så att de kan färdas över gränserna.

Lennart Götesson

Krönikör i samhällsfrågor och bland annat om Grekland.