Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: Grekland hoppas på turismen för bättre ekonomi

Krönika: Turism och covid-19

Grekland och Spanien har under pandemin ”tävlat” om vilket land som har den högsta arbetslösheten. Det länderna har gemensamt är att de är stora turistländer. I Sverige har besöksnäringen ropat högt om tappade intäkter, men för Sverige som land är tappet inte särskilt stort.

Turismen i Sverige utgör dock bara cirka 2,5 procent av BNP. I Grekland är siffran 25 procent och 20 procent av arbetstillfällena är inom turistsektorn. Enligt grekiska siffror så jobbar 200 000 människor bara på hotellen under högsäsong.

2019 kom fler än 34 miljoner turister, enligt en uppgift, till Grekland och intäkterna uppgick till 197 miljarder kronor vilket var en ökning med 13 procent jämfört med året före. 2020 kom 7,4 miljoner.

2020 besöktes Rhodos av cirka 600 000 turister. Det ska då jämföras med 2,3 miljoner året före och bara hälften av hotellen öppnade. Rhodos är en ö vars ekonomi till stor del bygger på turism, men att bargatan fick hålla stängt kanske inte gör så mycket då en del av barerna ägs av andra än greker.

2021 har börjat lika illa som hela 2020 var. Charterbolagen har börjat flyga. Men från Sverige är vissa destinationer bland andra Kos och Santorini strukna, liksom den för Sverige nya charterön Limnos.

Det har också varit och är lite glest besatt på flera flyg. Grekland hoppas i år uppnå 40 procent av 2019 års siffror, men det är troligen en glädjekalkyl.

Grekland har prioriterat turistöar när det gäller vaccination mot covid-19 och det försäkras att det är säkert att åka till landet. Trots prioriteringen så ökar nu antalet smittade på flera av de populära öarna.

Många tvekar och på facebooksidor uppmanar många inlägg folk att stanna hemma medan andra säger: åk.

Risken för att smittas av covid-19 torde vara lika stor eller liten i både Sverige och Grekland.

Det som man bör vara uppmärksam på är vad UD säger i sina rekommendationer. Mycket av uppmaningarna att inte åka på grund av covid-19 kunde lika gärna gälla west nile-virus eller malaria. Båda sjukdomarna har påträffats i Grekland om än i mycket liten omfattning. Risken för att smittas av covid-19 torde vara lika stor eller liten i både Sverige och Grekland.

Greklands statsskuld blir också allt värre på grund av pandemin. Vid årsskiftet var den uppe i hisnande 205,6 procent av BNP, vilket dock var något lägre än vad som förutspåtts. Det kan jämföras med Sverige 39,9 procent, Italien 155,8, Portugal 133,6 och Spanien 120.

Grekland hade börjat återhämta sig efter den ekonomiska kris som varade i nära tiotalet år när pandemin kom och inte bara skickade landet tillbaka till ruta ett utan ytterligare en bit bakåt.

Det landet nu har att hoppas på är turismen, men också att man får igång andra delar av ekonomin och kan få exportinkomster av mer än olivolja och fetaost.

Lennart Götesson

Krönikör