Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Lennart Götesson: Medvetenhet om hot från Turkiet

Krönika: Grekland och Turkiet

”Inget tyder på att omvärlden ser igenom Erdogans stor-ottomanska drömmar, som går ut på att ockupera stora delar av världen och islamisera områden och utropa sig till kalif så småningom.”

Citatet kommer från en debattartikel i Expressen och författaren är Kurdo Baksi.

Baksi skriver också att den som semestrar i Turkiet är med och finansierar Erdogans ambitioner i området.

Om Kurdo Baksi har rätt i att Erdogan drömmer om att bli härskare i ett nytt Osmanskt rike vet vi inte. Uttalanden som Erdogan gjort om Grekland har ofta tolkats vara ämnade för hemmaopinionen.

Det har varit uttalanden om att en del obetydliga öar närmast Turkiet borde införlivas med Turkiet. Senare kom uttalanden om att Dodekaneserna (Tolvöarna), som bland annat omfattar Rhodos och Kos, borde vara turkiska.

Erdogan har också uttalat sig om att det fredsavtal som slöts i Lausanne 1923, efter det grekisk-turkiska kriget 1919 till 1922 inte var rättvist mot Turkiet och borde göras om.

I Turkiet har anförts historiska skäl för att en åtminstone en del av Greklands territorium borde vara Turkiskt. Ser man historiskt på vem som innehaft vad så vinner Grekland med tusentals år mot några hundra. Nu kan man anföra att Grekland inte fanns på antiken och tidigare, utan att det då var stadsstater och inget enat land.

År 2016 sade Erdogan att Turkiet givit bort öar som varit turkiska. Han sade också: "Våra moskéer och heliga platser ligger fortfarande kvar där".

Det mesta inom Greklands nuvarande gränser var ockuperade av det Osmanska riket räknat från mitten av 1400-talet fram till självständighetskriget startade 1821. Det är dock fler som innehaft delar av Grekland under längre eller kortare tid.

Hur man än vänder och vrider på historien så är det svårt att få det till annat än att turkarna har varit en ockupationsmakt.

Frågan är dock om Erdogan verkligen skulle våga angripa Grekland. Det skulle innebära att ett Natoland angriper ett annat Natoland.

Turkiet under Erdogan verkar dock också vara angelägna om att ha goda relationer med Ryssland. Så varför inte byta sida och lämna Nato om det passar?

Allt är möjligt för den som har ambitioner att bli en ny kalif och det är ambitioner som Erdogan mycket väl kan antas ha. Det finns ingen anledning att tro att Kurdo Baksi har fel i detta påstående.

Grekland är ständigt medvetet om att Turkiet kan vara ett hot och att en förlupen handling från någon sida kan leda till krig.

Grekland är ständigt medvetet om att Turkiet kan vara ett hot och att en förlupen handling från någon sida kan leda till krig. Trots det så åker turkiska medborgare till Grekland och vice versa.

Och trots den enorma folkomflyttning som följde efter freden 1922 så bor det turkar i Grekland (en siffra om 85 000 har nämnts) och cirka 2 000 greker i Turkiet.

Det är lite förvånande att det i Sverige inte förts någon kampanj för att få människor att inte resa till Turkiet. Turkiet har sol och bad och det är förhållandevis billigt. Sådana saker kan döva ett samvete.

Lennart Götesson

ledare@daladem.se