Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Örjan Fridner: Dagdrömmer Lööf och Björklund?

Krönika: Regeringsbildningen

Var det inte bra agerat av moderate talmannen Norlén? Joo, det var det! Hur kan Du som S-person anse det? Joo, för att jag vill ha slut på parlamentarismens förfall.

Är det övergripande för C och L att förhindra SD från inflytande, så säg då nej till Kristersson. Men då kan inte dessa båda partier i det uppkomna parlamentariska läget också säga tvärnej till Löfven!

KD har gett besked - de stöder Kristersson. Det är inte särskilt svårt att förutsätta att S och V kommer att rösta emot Kristersson.

SD kommer sannolikt att denna gång avstå (lägga ned rösten) ty de förstår att näste regeringsbildare som föreslås blir Löfven. Och det är betydligt sämre för SD än vad M och KD står för. Därmed lär det vara C och L som avgör omröstningens utgång.

Liberalismens företrädare överväger nu att förvägra släppa fram en konservativ statsministerkandidat som säger sig vilja genomföra den politik alla fyra allianspartier ställde sig bakom innan valet.

Alla ansåg då att Kristersson var deras statsministerkandidat. Problemet är att nu kan de liberala och konservativa krafterna få stöd av ett annat, starkt extremt, konservativt parti, men med tydliga antidemokratiska drag.

I min krönika i Dala-Demokraten förra veckan ifrågasatte jag varför partiledarna för C och L kan få fortsätta att skaka om vår parlamentarism. Antingen tolererar de Kristersson och får vid vissa tillfällen stöd av SD - annars förhindrar de inte att Stefan Löfven bildar regering igen, eventuellt en mittenregering.

Alliansen? Huruvida den överlever eller ej är politisk egalt. Den har redan förvandlat sig själv till en politisk spexfigur, vilket Göran Greider så träffande påtalat i liknelsen med en maräng.

Joo, ett extraval har ryckt närmare efter talmannens besked, men närmare har också en S-ledd regering kommit.

Centerledarens återigen upprepade önskemål om en alliansregering med stöd över blockgränsen visar både på en politisk önskedröm och tyder på bristande respekt inför väljarnas utslag. De rödgröna är och förblir större än Alliansen, Annie Lööf!

Det finns ett enkelt sätt att komma av den krok C och L bundits vid. Inse att alliansen i praktiken är skrotad och gör upp med en S-ledd regering!

Det är den här cirkusen talmannen vill ha slut på. Lööf och Björklund riskerar att fram till omröstningen sprattla på den krok de fångats på i månader ty utan att svika något av sina många orealistiska och ologiska vallöften går vi mot extraval. Löser ett dylikt så mycket?

Visst, Annie Lööf - och kanske också Jan Björklund - drömmer om att Alliansen då skulle bli större än de rödgröna. Kommer de rödgröna i en sådan situation att släppa fram Kristersson eller Lööf som statsminister när alliansen just vägrat detsamma för de rödgröna?

Det finns ett enkelt sätt att komma av den krok C och L bundits vid. Inse att alliansen i praktiken är skrotad och gör upp med en S-ledd regering!

Örjan Fridner

ledare@daladem.se