Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Örjan Fridner: Snedsteg av Leif GW Persson

Krönika: Kriminologi

Annons

Den fasansfulla skolvåldtäkten i Bjästa för några år sedan gav viktiga lärdomar för framtiden. En 14-årig flicka blev våldtagen på en skoltoalett av en 15-årig skolkamrat.

Gärningsmannen dömdes i tingsrätt och hovrätt för våldtäkt på barn. Men det var flickan som utsattes för kraftig smutskastning och kränkningar.

Vi minns nog alla hur flickan som brottsoffer förlorade samhällets stöd, SVT:s Uppdrag Granskning belyste detta, medan gärningsmannen smått hyllades. Den utsatta flickans familj valde att flytta från orten.

Mönstret känns igen från liknande inträffade händelser genom historien - kjolen var för kort, läppstiftet så starkt, attityden så inbjudande så att sexuella impulser kunde inte behärskas.

Dylikt resonemang hör inte hemma i svenskt modernt rättsväsende. Men ändå är det så en professor emeritus i kriminologi, Leif GW Persson, bygger upp ett liknande resonemang (Expressen 28 juli).

Professorn ifråga försöker dock rättfärdiga sitt beteende genom att mer eller mindre humoristiskt hänvisa till att han är en yrkesskadad person.

Därefter påbörjas uppbyggandet av den mörka bilden av den 19-årige målsägaren och hans kamrats bakgrund. Professorn talar om när de kom till Sverige, från vilket land och vilken kriminell verksamhet de i huvudsak ägnat sig åt.

Professor Persson drar sig inte ens för att jämföra de två målsäganden med de tre som sitter på de anklagades bänk, varav en är en världsberömd rappare.

Persson placerar snabbt in de två grupperna på följande sätt så ”finns det tyvärr mycket som talar för att offret och hans kamrat utgör en betydligt mer svårartad sort än de tre åtalade”.

Någon dag före rättegångens start fortsätter professorn med att i fem verb tala om vad målsäganden och hans kamrat ägnat sig åt sedan de kom till Sverige för fyra år sedan. Alla de fem verben står mer eller mindre för kriminell verksamhet.

Att försöka att få en målsägande eller ett brottsoffer i sådan dager att deras vandel eller beteende skulle ursäkta eller förmildra en begången våldshandling mot dem är i mina ögon en starkt oetisk handling

Nå, med en sådan bakgrund var det då inte rätt att de fick stryk - om målsäganden nu fick det!? Eller om man så vill utifrån Bjästa-fallet – var det inte så underligt om flickan blev våldtagen? Hon hade väl sig själv att skylla!?

Statsminister Stefan Löfven är kristallklar när han svarar på den frågan till världens mest inflytelserike person, USA:s president: - I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder.”

Att försöka att få en målsägande eller ett brottsoffer i sådan dager att deras vandel eller beteende skulle ursäkta eller förmildra en begången våldshandling mot dem är i mina ögon en starkt oetisk handling - inte minst ovärdig en av Sveriges ledande opinionsbildare tillika professor i kriminologi.

Örjan Fridner

ledare@daladem.se