Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Örjan Fridner: Tunt i Ludvika - tungt i Kungälv

Krönika: Åsikts- och demonstrationsfrihet

Listan på alla hemskheter som Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, representerar är lång och inrymmer våldsbrott liksom förföljelse av judar, feminister, hbtq-personer och flyktingar.

Organisationen har begärt att få ha dagliga aktiviteter i Ludvika och Kungälvs kommuner, där partiet avser att ställa upp i kommunvalet i år.

De kommunerna ger helt skilda attityder till svar. I den ena kommunen gör man i princip allt man kan för att avvärja och förhindra NMR.

I den andra verkar man mer passivt och motståndslöst acceptera NMR:s närvaro. Den förstnämnda kommunen är Kungälv och den sistnämnda är dalakommunen Ludvika. I båda kommunerna har Socialdemokraterna ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Man behöver här inte gå på djupet med den mer principiella diskussionen som statsministern tidigare i sommar aktualiserade angående problematiken med NMR:

"- Det är dags att göra något rejält åt detta. Endera räcker inte lagen till och då ska den skärpas. Eller så används den inte tillräckligt".

När jag härom kvällen stod under tunga regnmoln i Ludvika tändes jag av den kamp för demokrati och mot nazismen som så kraftfullt framfördes från talarstolen.

Efter att ha sett de tydliga skillnaderna mellan Kungälvs kommun och Ludvika kommun, där man inte ens vill ta på sig ansvaret för sin passivitet, lider jag med de Ludvika-bor som önskat att kommunen skulle vara kristallklar med sin uppfattning i denna fråga – och visat det i praktisk handling.

Visst skall det demokratiska samhället vara tolerant mot de intoleranta, men gränsen måste i demokratins namn sättas och våga dras av någon.

Beslutsfattarna i Kungälvs kommun har fattat ett tungt men värdefullt beslut. Beslutsfattarna i Ludvika kommun har agerat mycket tunt.

Professorn i statsvetenskap, tillika ordföranden i socialdemokraternas Tro och Solidaritet, Ulf Bjereld, uttryckte det på följande sätt tidigare i somras:

"- Om inget görs är det bara en tidsfråga innan en situation urartar och våldshandlingarna eskalerar. Då kan det gå hur illa som helst. Polisen och relevanta beslutsfattare har ett stort ansvar att se till att så inte sker.”

Beslutsfattarna i Kungälvs kommun har fattat ett tungt men värdefullt beslut. Beslutsfattarna i Ludvika kommun har agerat mycket tunt.

Örjan Fridner

ledare@daladem.se