Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Det är viktigt med fackligt utsedda skyddsombud

Krönika: Fackliga rättigheter

Så blev Sverigedemokraterna återigen arbetsgivarnas och den yttersta högerns lydiga redskap. Det är ingen tillfällighet att Svenskt Näringsliv föreslår att fackens rätt att utse skyddsombud ska slopas samtidigt som Sverigedemokraterna gör detsamma. Förslaget är både antifackligt och löntagarfientligt.

Resultatet av detta kommer att bli ett kraftigt försämrat arbetsmiljöarbete. Idag finns cirka 100 000 skyddsombud, varav 65 000 på LO-sidan och 35 000 inom TCO och Saco.

De har skolats, utbildats och utvecklats i sina roller och besitter i regel en hög kompetens. Med sin egen fackliga organisations stöd i ryggen kan de också hävda sig på arbetsplatserna.

Uppdraget är grannlaga och omfattande och kan handla om sådant som luft, ljud, kemikalier, maskiner, arbetsmängd, arbetsställningar, arbetsinnehåll, arbetsorganisation, stress, möjlighet till återhämtning, arbetsscheman, arbetskläder och bemanning.

Genom att ha den fackliga organisationens mandat så kan skyddsombuden använda både fackets samlade kunskap men också dess auktoritet för att hävda löntagarintresset.

Nu vill Svenskt Näringsliv ersätta exempelvis de regionala skyddsombuden med så kallade ”oberoende arbetsmiljörådgivare” under Arbetsmiljöverket.

Man vill också slopa lagkravet på att det ska finnas skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Rollen som skyddsombud ska försvagas och byråkratiseras.

Sverigedemokraterna hänger på och skriver ”Vi vill se oberoende arbetsmiljörådgivare, helt fristående från arbetstagarorganisationerna och istället underställda Arbetsmiljöverket. Detta skulle minska konfliktytorna”.

Stora förbättringar har drivits igenom som ett resultat bland annat av skyddsombudens arbete. Det är obegripligt att någon vill slänga denna kompetens på soptippen.

Att i vardagen arbeta för förbättringar av arbetsmiljön kan vara nog så krävande och konfliktfyllt. Här kan, trots gällande lag, löntagar- och arbetsgivarintresse stå i direkt konflikt mot varandra.

Arbetslivet är ingen idyll, men stora förbättringar har drivits igenom som ett resultat bland annat av skyddsombudens arbete. Det är obegripligt att någon vill slänga denna kompetens på soptippen.

Problemet idag är att vi har ett ökat antal dödsolyckor och en lång rad andra arbetsmiljöproblem. Det vore bättre om den politiska diskussionen handlade om hur problem ska åtgärdas istället för att avskaffa de fackliga skyddsombuden.

Sverigedemokraternas och Svenskt Näringslivs förslag är inget annat än ett sätt att försvaga löntagarnas ställning i arbetslivet. Det är löntagarfientligt och visar att Sverigedemokraterna i praktiken är en ulv i fårakläder !

Peter Hultqvist

Socialdemokrat

Statsråd

ledare@daladem.se