Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Ett starkt samhälle behövs

Krönika: Coronaviruset

Annons

I skrivandets stund så har 1 200 personer i Sverige insjuknat på grund av Coronaviruset. Elva personer har dött. Hela samhället gastkramas av det som nu sker.

Gymnasieskolor stängs. Butiker stänger. Gator är ödsliga. Människor varslas om uppsägning. Överallt i vårt samhälle arbetas det intensivt för att ta ansvar för situationen och klara denna samhällskris.

Det som nu sker visar hur svårt det är att förutse hur framtiden ska gestalta sig. För ett halvår sedan kunde ingen förknippa namnet Corona med något som skulle lamslå hela världen.

Den kinesiske läkare som först varnade för vad som skulle komma blev starkt motarbetad. Senare avled han just till följd av viruset.

I spåren av pandemin så pågår en omfattande desinformation. I kinesiska Global Times så har Sverige pekats ut som ett "farligt svart hål som kapitulerat för viruset och som måste fördömas av EU".

Det är självfallet ett helt grundlöst påstående, men som visar hur vilseledande propaganda kan se ut i tider som dessa. En annan variant är de i mängd omfattande ryska aktiviteterna på sociala medier och påståendet om att USA ligger bakom Corona.

Desinformation planteras systematiskt av krafter som vill splittra, underminera och skapa kaos. Så är det i de flesta kriser och därför är det viktigt att inte själv göra sig till en ”nyttig idiot” och sprida dessa irrläror vidare. Negativa effekter av sådana aktiviteter får inte underskattas.

De beslut som nu fattas måste bygga på vetenskaplig grund och ha förankring hos sakkunniga myndigheter och experter. Det krävs ordentliga analyser. Annars är risken stor för att besluten blir för drastiska och mer av symbolisk art, än förankrade i verklig och effektiv handlingskraft.

Allt som nu sker kommer inte att vara det absolut rätta. Men under rådande omständigheter så är det omöjligt. Den grundläggande attityden hos beslutsfattare måste vara mer analytisk än alarmistisk.

Nu har en lång rad beslut fattats för att undvika smittspridning, men också för att lindra effekterna för samhället som helhet. Det handlar om sådant som omfördelning av skyddsutrustning, stöd till korttidsarbete, anstånd för inbetalning av skatter och avgifter, stopp för evenemang över 500 personer, riskgarantier från riksbanken, restriktioner för utlandsresor och uppmaning att skydda äldre riskzonen.

Mycket stora ekonomiska resurser har ställts till förfogande, samtidigt som lagar och regler förändras för att snabba åtgärder ska kunna vidtas mot smittan.

Så småningom kommer en tid när slutsatser av det som nu sker ska dras. Mycket litet talar för att det är mer marknad och avreglering som blir slutsatsen.

Det är ett allvarligt läge i svensk och europeisk ekonomi. Drastiska beslut i många länder får konsekvenser för enskilda företag och samhällsekonomin.

Förmodligen ligger här en underliggande utmaning som vi enbart sett början på. Ytterst handlar det om att klara av att hantera både arbetslöshet och konsekvenser för människors privatekonomi.

Således är det som vi nu upplever inte enbart en kamp mot sjukdom. I förlängningen ligger mycket stora problem som tyvärr kan bli direkt relaterade till människors vardagsekonomi.

Det som nu ställs i blixtbelysning är att ett starkt samhälle med ordentliga offentliga resurser och robusta styrsystem är nödvändigt.

Så småningom kommer en tid när slutsatser av det som nu sker ska dras. Mycket litet talar för att det är mer marknad och avreglering som blir slutsatsen. För vem vill efter detta ha ett svagt samhälle?

Peter Hultqvist

Socialdemokrat