Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Jimmie Åkesson är en desinformatör

Krönika: Fakta och ”fake-news”

Annons

Jimmie Åkesson är en desinformatör! Han återger inte fakta på ett korrekt sätt. Genom svepande uttryck så försöker han vilseleda allmänheten för att vinna politiska poänger.

Särskilt allvarligt är syftet att konsekvent odla främlingsfientlighet, skapa motsättningar och polarisering i det svenska samhället. Kort sagt: Det handlar om att skapa bråk, osäkerhet och oro. Ytterst handlar det om att gagna egna partipolitiska intressen.

Detta blev så oerhört tydligt i partiledardebatten på onsdagen (15/1). Genom ett svepande uttalande om 120 000 uppehållstillstånd förra året så ges känslan av ett fortsatt högt flyktingmottagande.

Med tanke på allt som sagts tidigare i form av överdrifter så förs självfallet tankarna till propagandanummer som att Sverige islamiseras. Och det är det som Åkesson vill. För att förstärka det hela så var den retoriska tillspetsningen: Sverige är fullt!

Sönderdelar man detta så kan Åkessons propagandatrick klassificeras som mycket grovt. Det vill säga en medvetet genomtänkt och planerad överdrift, snedvinkling och ren desinformation. Ränderna går aldrig ur högerextremisterna.

Förra året beviljades 19 201 personer uppehållstillstånd av asylskäl. Det är att betrakta som en avsevärd skillnad i jämförelse med 120 000! Så ser fakta ut. Detta är i sin tur kopplat till våra internationella åtaganden, exempelvis FN:s flyktingkonvention.

Går vi sedan vidare i fakta så kan vi konstatera att det förra året beviljades 43 233 arbetstillstånd. Av dem var 5 000 bärplockare – skogsarbetare, 688 städare och arbetare inom hemservice, 653 snickare – murare – anläggningsarbetare och 1 117 personal inom kök och restaurang.

Sedan har vi 31 786 som kom till Sverige genom så kallad anknytning, varav hälften är medföljande till personer med arbetstillstånd. När det gäller studier så har 15 669 beviljats uppehållstillstånd. Och 9 680 personer har tillåtelse att befinna sig i Sverige kopplat till den fria rörligheten inom EU och EES-avtalet. Det sistnämnda reglerar exempelvis norska medborgare som vistas i Sverige.

När fakta som dessa presenteras så blir bilden helt annorlunda än Jimmie Åkessons desinformation. Är det Åkessons mening att all arbetskraftsinvandring ska upphöra och att alla som studerar i Sverige ska slängas ut?

Desinformatörer struntar i fakta. De fortsätter att köra sina "fake-news” eftersom de vill etablera en alternativ verklighet.

Ska man tro på yttrandet ”Sverige är fullt!” så ser logiken ut på det sättet. Men troligast är att när verkligheten visar sig vara mer komplicerad än propagandan så uteblir svaren. Eller ännu närmare sanningen kanske är att desinformatörer struntar i fakta. De fortsätter att köra sina "fake-news” eftersom de vill etablera en alternativ verklighet.

Visst finns det anledning att skärpa kontrollen och reglerna för arbetskraftsinvandring. Tidigare stämdes det av mot behoven inom olika branscher. Men det var ett system som högeralliansen tog bort när de regerade.

Från Socialdemokraternas sida vill vi ha skarpare regler igen. Det är dock en helt annan sak än att stänga dörren. Dessutom får arbetskraftsinvandrare inte bli någon sort andra klassens arbetskraft som utnyttjas. Vi ser alltför många exempel på detta idag.

Slutligen noterar jag återigen att det är dessa krafter som moderathögern som pratar om att vara ”vuxen i rummet” ska samarbeta med i ”sakfrågor”.

Ulf Kristersson (M) bidrar enbart i sin motvilja mot socialdemokratin och regeringen till att tvätta högerextremismen ren och ge dem politiskt inflytande.

Varför vill Moderaterna legitimera medvetna politiska desinformatörer? Svaret är enkelt. Det handlar om möjligheten till politisk makt, inte om att stå upp för och slåss för värderingar. Så var det med den ”vuxne rummet”!

Peter Hultqvist

Socialdemokrat

ledare@daladem.se