Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Peter Hultqvist: "M kröker rygg för SD"

Krönika: Moderaterna och Sverigedemokraterna

Så var vi då framme vid den dag då den svenska högern slutligen krökte rygg för Sverigedemokraterna. Självfallet är det en triumf för den moderniserade form av fascism som Sverigedemokraterna representerar.

Högerledaren Ulf Kristersson försöker manifestera övertag genom att säga att Åkesson, SD, var inbjuden till hans arbetsrum. Men verkligheten är sådan att högern krökte rygg och kröp till korset.

Nu anpassar de sig slutligen till dirigenten Åkessons strategi om ett nationalistiskt högerblock med M, KD och SD.

Det som nu sker handlar inte bara om kriminalitet, kärnkraft och invandring. Snart kommer samarbetet att täcka ett bredare fält.

De högerextremas dagordning kommer i allt högre utsträckning att gälla. Kristersson och hans parti får stegvis betala ett högt pris. Han har satt sig i en båt han inte kommer att ro iland.

Drömmen om regeringsmakt med de högerextremas stöd kommer även i fortsatt opposition att innebära en mycket kostsam betalningslinjal.

Att fullständigt förlora fotfäste och kompass för att tro sig ha chansen till regeringsmakt slutar oftast mycket illa. Kompromisser är självfallet ofta tuffa och svårhanterade. Men när det ytterst handlar om samhällets grundläggande karaktär är läget ett annat.

Sverigedemokraterna försöker febrilt rentvå sig från ett dunkelt arv i form av rasism och vitmaktmiljö. Även om man likt en kameleont försöker byta färg och putsa fasaden så går ränderna inte ur.

4 december 2019 blev den dag då högerledaren Kristersson slutligen öppnade dörren för den moderna intoleranta fascismen och ska göra den rumsren. Självfallet kommer det politiska klimatet i Sverige att hårdna!

Livsluften är i grunden främlingsfientligheten, att det ska vara skillnad på olika grupper i befolkningen. Det är en retorik som mer splittrar än förenar. Kritiken mot mediernas öppenhet, ingrepp i kultur och konst, överhuvudtaget auktoritära drag i synen på ett öppet demokratiskt samhälle.

Den moderna formen av fascism gör självfallet, likt sina äldre föregångare, alltid taktiska reträtter. Men man kommer att flytta fram bockfoten när tillfälle ges.

Den 4 december 2019 blev den dag då högerledaren Kristersson slutligen öppnade dörren för den moderna intoleranta fascismen och ska göra den rumsren. Självfallet kommer det politiska klimatet i Sverige att hårdna!

Peter Hultqvist

Socialdemokrat

ledare@daladem.se