Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Pappersbruket handlar om människor och inte bara jobb

Krönika: Kvarnsvedens pappersbruk

Så slår beskedet ned som en blixt från en klar himmel. Oväntat, djupt överraskande och utan föraning. Stora Enso vill efter 120 års produktion lägga ned Kvarnsvedens pappersbruk, KP. KP – denna självklara del av Borlänges hjärta och själ. Denna institution förknippad med något som närmast kan liknas med evigt varande.

Självklart skakar det om. Det är svårt att ta in. En känsla av sorg infinner sig. Det som inte kunde hända är det som sker här och nu. Är det så här det ska sluta?

Tomma fabrikslokaler som står i malpåse som ett monument över en svunnen tid där pappersarbetare har gett allt för exporten samtidigt som bolaget har fått sina vinster. Nej, det är som att kassera en viktig del av Kvarnsvedens och Borlänges identitet ut marginalen.

I boken ”Pappersarbetarna”, som gavs ut i samband med Pappers avdelning 50:s hundraårsjubileum 2014, skildras vardagen på KP. Den är en tidsresa som ger en bild av olika generationers tid och upplevelser på bruket.

Facklig verksamhet skildras från de första kampdagarna till dagens etablerade verksamhet. Arbetslivet och samhället förändras, men KP som en centralpunkt har bestått.

När en industris historia ska skrivas måste perspektivet vara nerifrån och upp. Inte tvärtom, uppifrån och ned. Det är på golvet vardagens produktion sker.

Kvarnsvedens pappersbruk är resultatet av arbetarnas lojalitet, skicklighet och uthållighet. Så har de stora exportinkomster som lagt grunden för välfärden skapats. Det förpliktigar när krisen kommer och strukturomvandlingen tar nya riktningar.

Men ett brukssamhälle är så mycket mer. Det är en helhet av något som uthålligt finns där trots att strukturomvandling och tidens tand dragit fram hårdhänt och många gånger orättvist. Gemenskapen bygger på fina, snåriga men vittförgrenade nätverk.

I stadsdelen Kvarnsveden kan vi se det i Pappers avdelning 50, PRO, Kvarnsvedens GOIF, Mellstaparken, Kvarnfortsplan, Knuten, Kvarnsvedens skola, Kungsljusets äldreboende, vårdcentralen, Ica Kvarnen, Circle K, idrottsplatsen, nya och gamla bostadsområden. Därför handlar det nu inte bara om arbetstillfällen. Nej, det handlar om människor, ett helt samhälles framtid och dess sociala liv.

När den nya moderna pappersmaskinen PM 12 invigdes i april 2006 var vi många som trodde att nu var framtiden säkrad. I hård konkurrens med ett bruk i Tyskland så hade beslutet om att investera 4,5 miljarder kronor i Kvarnsveden fattats. Känslan var då seger och framtidstro.

Nu kommer en känsla av vemod. Men tänk efter. Det är också en form av mod, som förre pappersarbetaren och numera konstnären Anders Björnhagen uttrycker det i jubileumsboken. Han har målat och skildrat gamla och nya miljöer vid pappersbruket.

Arbetarnas liv i bruket och dess miljöer har dokumenterats. Han förvaltar arvet efter Hans Tollsten som efter 20 år som arbetare i bruket tog klivet till ett liv som konstnär där han realistiskt skildrade industrins vardag.

Ett av Tollstens verk, en akvarell från 1987 som är en vy över hela pappersbruket, fick alla anställda vid KP som litografi. Ingrid Eriksson och Sigge Rosen, för övrigt gammal timmerflottare, är andra Borlängekonstnärer som uppskattat skildrat vardagen vid pappersbruket.

Framgång mäts idag ofta i antalet klick på olika nyhetsportaler på nätet. Ofta flimrar det bara förbi i en evig ström som inte i någon mening bär upp samhället. Ställ denna ytlighet i förhållande till det som skildras i konstverken om livet på bruket. Den som tror att industrin saknar själ och hjärta vet inte mycket om varken svensk historia eller dagens Sverige.

Industrijobben måste räddas i ny eller gammal form. Där har Stora Enso ett avgörande och stort ansvar som inte i någon mening går att bortse ifrån.

Järnvägen byggdes, skogen höggs ned och transporterades, kraften togs ur älven, papperet tillverkades och såldes för att bolaget såg det som lönsamt. Människorna i bygden gav hela sitt arbetsliv till detta, Sådant får inte glömmas bort.

Nu har de slitsamma MBL-förhandlingar som avgör KP:s framtid inletts. Det blir en lång process och en hård match för tjänstemannafacken och Pappers avd 50. ”Organisation är makt” står det på Pappers avd 50 röda sidenfana. ”Gör din plikt, Kräv din rätt” står det på andra fanor som tas fram till första maj.

Efter 120 år där arbetarna har gjort sin plikt i Kvarnsvedens pappersbruks skiftsscheman, dag som natt, så innebär rätten nu att industrijobben måste räddas i ny eller gammal form. Där har Stora Enso ett avgörande och stort ansvar som inte i någon mening går att bortse ifrån. Så ser den enkla och glasklara ansvarsfördelningen ut!

Peter Hultqvist

(S)