Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: SD är inget att bygga framtidens samhälle på

Krönika: Sverigedemokraternas politik med mera

Fick ordspråket ”Även om man sminkar en gris så är det fortfarande en gris” verkligen vingar? Ja, jag tror faktiskt det, eftersom det skar rakt in i hjärteroten på hela Sverigedemokraternas ledning. Det genomförs en maskerad just nu för att göra SD anständiga i högerns regeringsambitioner, och citatet klädde av dem.

Det ruskade till så hårt inom både den traditionella högern och inom högerextremisterna att det som började som en krönika på denna ledarsida nu präglat delar av debatten i riksmedia i flera veckor. En intressant notering är att högerns nerver fanns utanpå kroppen. De drog igång med den känslighet som bara den bistert avslöjade kan göra med falsettens ryggmärgstyrda försvarstal.

På sociala medier ylade SD:s stormtrupper i full basun. Okvädningsorden, smädelserna och gallan som presenterades syftade till att tysta. Var och en som vågar sig på att i hårda ordalag kritisera SD ska tydligen få känna på hämndens hammare på nätet. Därefter ska de i darrande rädsla hålla käft! Så fungerar högerextremismen!

Partiledaren själv, Åkesson, sätter på sig grismask och i tillkämpad kränkthet försöker få det hela till att handla om något annat än ordspråkets verkliga innebörd, nämligen att SD försöker ”framstå som något annat än vad det är, utan att lyckas”!

Åkesson, grismask till trots, ska inte få komma undan med att läsa mina texter som ”fan läser bibeln”.

I kölvattnet av min krönika har nu en SD-nämndeman i Eskilstuna, som skrivit om ”untermensch” på sociala medier, ifrågasatts i sitt uppdrag. På senare tid har vi också SD i Östersund som ifrågasätter om utrikes- och inrikes födda kan gå i samma klass i skolan.

I början av december 2020 dömdes en SD-politiker för hets mot folkgrupp. Nu senast så ansåg en SD-företrädare på sociala medier att politikerna var förrädare som kvalificerade sig för dödsstraff. Dessutom finns det anledning att påminna om Åkessons eget tack till så kallade alternativa högerextrema medier strax innan nyår.

Så ser verklighetens vardag ut i SD. Det är långt ifrån försök till vattenkammat och polerat uppträdande i riksdagen!

Strömmen av högerextremism och rasism i SD:s undervegetation är aldrig sinande. Men stora delar av det högerpolitiska etablissemanget i Sverige bortser ifrån detta. SD är inte ett parti som alla andra. Problemet är att högerledningarna väl känner till förhållandet, men de ser makt och regeringsbildning vid horisonten och då helgar ändamålet medlen.

Fredrik Reinfeldts före detta talskrivare, Moa Berglöf, gjorde en intressant reflektion i tidningen ETC:

”Jag tycker moderater och kristdemokrater lägger väldigt mycket tid på att försvara SD. Det kan de väl göra själva om de nu har förändrats, vilket jag inte tycker att de har.”

Den högerextrema sörja som SD bygger på i kombination med en rent antifacklig profil är inget att bygga framtidens samhälle på. SD är svansviftare åt Svenskt Näringsliv när de vill avskaffa de regionala skyddsombuden, sänka den fackliga organisationsgraden genom att avskaffa avdragsrätten för fackavgiften, slå vakt om storkoncernernas vinstuttag ur skolan och äldrevården och sänka skatten för de mest välbeställda tillsammans med den övriga högern.

SD:s häxbrygd består således av misslyckad marknadsideologi, antifacklig och ojämlik främlingsfientlighet. Det kallas högerextremism!

Till detta kommer den nyliberalism som påverkat våra välfärdssystem i negativ riktning. Storstadsfixerade moderater förblindade av marknadsideologi kan aldrig bygga robusta offentliga välfärdssystem i hela landet.

Skolan och vården som marknadsplats är ett annat av högerns misslyckande som vi alla lider av. SD är här helt i högerns ledband. Vad Sverige behöver för att kunna bli ett starkt samhälle är ett tydligt uppbrott från dessa ideologidrivna äventyrligheter.

SD:s häxbrygd består således av misslyckad marknadsideologi, antifacklig och ojämlik främlingsfientlighet. Det kallas högerextremism!

Peter Hultqvist (S)