Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Viruset släpper inte greppet!

Krönika: Coronakrisen

Hela samhället ställs om i kampen mot viruset som skördar människoliv. Det görs mycket viktiga och fina insatser inom bland annat hälso- och sjukvården. Sverige har försatts i ett beredskapsliknande tillstånd.

Mycket stora delar av den svenska allmänheten tar också sitt ansvar och ser allvaret i situationen. Men bortom det akuta läget med hotet mot liv och hälsa så ser vi de ekonomiska problemen.

Antalet arbetslösa stiger markant och ligger nu kring nio procent av arbetskraften. Osäkerheten i näringslivet är stor. Många företag går omkull och en stor andel är osäkra på hur länge till som de klarar av att hålla ut.

Företag riskerar att försvinna och det är svårt att bedöma vad som kommer därefter. Dessutom finns en stor risk för strategiska uppköp där antagonistiska utländska intressenter försöker tränga sig in i svenska nyckelföretag.

Regeringen har vidtagit åtgärder med en lång rad åtgärder för att ge stöd såsom nedsättning av arbetsgivaravgiften, tillfälligt statligt övertagande av sjuklönekostnader, ökade utlåningsmöjligheter, hyresstöd och stöd vid korttidspermitteringar.

Stegvis presenteras allt fler åtgärder med syftet att stödja företags möjlighet att överleva och rädda arbetstillfällen.

De cirka 100 miljarder kronor som satsats innebär en stor ansträngning för statsekonomin. Men det visar också på vikten av att det måste finnas ekonomiska buffertar om krisen kommer.

Dessutom ska inte den hemläxa som blir nödvändig efter coronakrisen vad gäller samhällets krisberedskap underskattas. Mycket kommer då att ställas på ända. Det är nu mer än uppenbart att samhällets robusthet måste stärkas.

Finland har behållit sina beredskapslager och dessutom förnyat dem efter det kalla kriget. Sverige avvecklade sina. Vårt grannland i öster har nu för första gången öppnat upp dem sedan andra världskriget.

Skyddsmasker, skyddskläder och annan utrustning som krävs har kunnat levereras. I sin omedelbara blixtbelysning så framstår de svenska besluten att avveckla beredskapslagren som både ogenomtänkta och naiva.

Nu får myndigheter som Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten ökade anslag. Möjligheten till så kallade beredskapsinvesteringar i skydds- och provtagningsutrustning samt intensivvård ökas rejält.

Behoven i vård och omsorg är omedelbara och stora. Det finns personalgrupper som dagligen gör en i det närmaste heroisk insats.

Men behoven i vård och omsorg är omedelbara och stora. Det finns personalgrupper som dagligen gör en i det närmaste heroisk insats.

Vi kommer att få leva med krisen och dess effekter under lång tid. Vardagen blir inte som vanligt när virusets effekter ebbat ut. Då står vi inför den ekonomiska återhämtning som krävs. Ekonomin måste stimuleras. Jobben måste komma igen.

Allvaret är tydligt. Det rör i den djupaste mening människors levnadsförhållanden. De som drabbats av konsekvenserna av coronaviruset får inte lämnas i sticket!

Peter Hultqvist

Socialdemokrat