Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Finansjätte i USA ny ägare

Krönika: Leksands och Rättviks fjärrvärme

För en tid sedan fick jag via posten information om att ägandet av min fjärrvärme skall överföras från Leksand till USA via uppköp av ett svenskt bolag.

Och inte bara USA i största allmänhet utan till en av världens största investeringsfonder för infrastruktur styrd av en av hela världens mest gigantiska bank- och finansieringsföretag – J P Morgan.

Det nya ägandet beskrevs i brevet i sådana former som vi ofta ser i annonser för en ny tandkräm eller en ny bil. Det skall bli …”en ännu starkare värmeverksamhet” …”som på ett effektivt sätt bidrar till att hjälpa människor och företag att leva och utvecklas i vår bygd på ett enkelt och hållbart sätt.”

Att kapitalägarna i den USA-ägda fonden skulle vara särskilt intresserade av att vi i Leksand har varma bostäder året om har jag svårt att tro. Naturligtvis köper de svensk infrastruktur för att garantera inte minst pensionärer i USA en god återbäring och ökade intäkter.

Den förskönande bilden i brevet ändar dock i ett krasst meddelande – att de redan höga taxorna höjs från första januari nästa år.

Det mest intressanta i den stora förändring som Dala Energi nu kommer att utsättas för får jag emellertid ingen information om i kundbrevet. Det gäller kunskap om att:

a) Dala Energi AB kommer att sälja av majoriteten av bolaget (51 procent av ägandet) till ett svenskt bolag som heter Värmevärden AB och som äger flera lokala fjärrvärmesystem. Man talar om partnerskap och inte om att man säljer av majoriteten i bolaget

b) Värmevärden under 2017 såldes till en J P Morgan-styrd investeringsfond i USA

c) det finns åtskilliga nackdelar med att utländska storbolag äger svensk infrastruktur där vårt inflytande förminskas och risken för ökade kostnader är högst sannolik

d) denna stora förändring i Leksands energisystem inte kommer att godkännas i Leksands kommunfullmäktige utan bara i Rättviks fullmäktige och av styrelsen för Dala Energi där Leksands intressen tillvaratas av en enda person - Ulrika Liljeberg.

Hela denna affär är i skilda avseenden en märklig och allvarlig historia. Att sälja ut en viktig och för medborgarna grundläggande service till ett stort utländskt bank- och finansbolag medför ju stora risker.

Att utförsäljningen inte diskuterats överhuvudtaget i Leksand (Kommunstyrelsen fick till exempel första informationen om affären i måndags) med dess medborgare är ju en ren skandal!

Investeringsfondens syften är att ge säker och hög avkastning under längre perioder och det kan ju medföra allt högre taxor.

Dessutom är ju det avgörande inflytandet över Leksands och Rättviks fjärrvärme utanför landets gränser.

Att utförsäljningen inte diskuterats överhuvudtaget i Leksand (Kommunstyrelsen fick till exempel första informationen om affären i måndags) med dess medborgare är ju en ren skandal! Även att ärendet inte tycks bli en fullmäktigefråga.

Demokratin i Leksand har fått ännu ett grundskott utöver de vi upplevt i samband med andra starkt kritiserade beslut under året.

Jag ser inte heller att informationen om fjärrvärmens framtid varit allmänt bekant bland fullmäktiges partier och förutsätter nu att partierna anstränger sig kraftfullt för att återföra beslutsprocessen till demokratisk analys och prövning – innan det är för sent!

Ronny Svensson

ledare@daladem.se