Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Nyliberalerna vässar klorna

Krönika: Skatter

Nyliberalismen fick en avgörande skjuts när Ronald Reagan och Margaret Thatcher blev hyllade politiska ledare, med start under slutet av 1970-talet.

Deras gemensamma mantra – i kontrast med den tidigare socialliberalismens värderingar – var främst lägre skatter, minskat statligt inflytande över ekonomi och medborgarnas välfärd, ökad makt åt de privata företagen samtidigt med nedmontering av facken och stärkta individuella fri- och rättigheter.

Den danske politikern Mogens Glistrups nattväktarstat, där staten som princip bara ska omfatta polis, militär och domstolar, var en typ av ideologisk föregångare till Reagan och Thatcher.

Dessa minnen kom fram direkt när jag för några dagar sedan läste en debattartikel i Dagens Samhälle (DS, nummer 27 i år) skriven av fyra politiker och en företagarledare.

Politikerna var två moderata kommunalråd samt Leksands C-kommunalråd Ulrika Liljeberg och Luleås kommunstyrelse-ordförande Niklas Nordström (S).

I artikeln med rubriken ”Höjd kommunalskatt är inte vägen framåt” nämner de att många kommuner kommer att höja den kommunala skatten nästa år, med tanke på de ökade kostnaderna för…”migration, en åldrande befolkning och omfattande välfärdsåtaganden”.

De räds över att 40 kommuner i landet har stora underskott, och att många kommuner kommer att höja skatten genom beslut under kommande höst.

Artikelförfattarnas mantra är att:

- Företagarnas intressen måste komma i förgrunden inför alla beslut.

- Minska lokala regler för företag, ha låga avgifter och korta beslutsprocesser.

- Större satsningar på företagen ökar skatteintäkterna och höjda skatter blir onödiga.

- Högre kommunala skatter skrämmer bort företagen i kommunerna

- Höga skatter inte är någon garanti för bra välfärd

- Spara och effektivisera i välfärdssektorn istället för att öka resurserna.

För många decennier sedan varnades för att en kommunalskatt över 20 kronor per hundralapp skulle bli en katastrof. Varningarna återkom när den nådde 30 kronor (idag drygt 32).

Svenska folket tycks acceptera skatten, när den ger bra återbäring i välfärd.

Svenska folket tycks acceptera skatten, när den ger bra återbäring i välfärd. Katastroferna inträffade aldrig! Den breda offentliga skattefinansierade servicen är dessutom en förutsättning för väl fungerande företag.

Att just de här politikerna funnit varandra i sina gemensamma budskap är inte att förvåna med tanke på att Ulrika Liljeberg utöver hennes hårda styre i Leksand var en av författarna till Centerpartiets galna idéprogram för några år sedan.

Niklas Nordström blev också känd för medborgarna när han i ett privat konsultbolag i en valrörelse bekämpade sitt eget partis krav på slopade vinster i välfärdssektorn.

Därför är det inte så uppseendeväckande att just dessa högerorienterade politiker skriver ett upprop om att inte höja skatterna i ett skede när all samhällsutveckling talar för att vi bör öka de statliga och kommunala resurserna.

Hur skall vi annars klara de stora behoven av ökad sjukvård, de växande äldre generationernas samlade välfärd, en mer utvecklad utbildning på alla nivåer samt de allt högre kraven på infrastruktur och hållbara miljösatsningar som klimatutvecklingen kräver?

Ronny Svensson

ledare@daladem.se